Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Camera Deputaților a adoptat dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale și pentru persoanele vârstnice instituționalizate

Publicat: miercuri, 13 Aprilie 2022 , ora 16.26
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, dublarea normei de hrană, de la 11 lei la 22 de lei, pentru pacienții din spitale și pentru persoanele vârstnice instituționalizate, informează Radio România Actualități. Măsura, adoptată de parlament în procedură de urgență, se regăsește în pachetul "Sprijin pentru România", anunțat luni de liderii coaliției de guvernare.

Potrivit proiectului de lege, norma pentru alocația de hrană poate fi suplimentată față de minimum de 22 de lei prin decizia Consiliului de Administrație al unității sanitare, dacă sunt găsite sumele necesare, altele decât cele provenite de la casele de asigurări de sănătate prin contractele încheiate și de la bugetul de stat.

Măsura se aplică și pentru bolnavii spitalizați care nu au calitatea de asigurați.

Deputatul PSD Florin Buicu spune că forma proiectului de lege agreată de comisiile de specialitate, la propunerea social-democraților, permite spitalelor să apeleze la noi surse de finanțare:

“Finanțarea este asigurată în momentul de față prin transferurile de la bugetul de stat către Fondul Național Unic de asigurări sociale de sănătate, adică nu spunem dă pacientului să mănânce de atâția bani, ci dăm și banii”.

AUR a susținut proiectul, dar a cerut extinderea măsurii și în școli.

Ne bucurăm că există un real interes pentru îmbunătățirea calității hranei care se oferă pacienților în spitale și de aceea vă rog să susțineți inițiativa AUR cu privire la îmbunătățirea hranei din unitățile școlare”, a precizat deputatul Dan Tănasă.

După votul din Camera Deputaților, proiectul de lege va merge la promulgare.

Radio România Actualități