Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

333 de ani de la Marele Incendiu

Publicat: joi, 21 Aprilie 2022 , ora 15.26
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov

În urmă cu exact 333 de ani, la 21 aprilie 1689, orașul cel mai prosper de la Viena la Istanbul - Brașovul - era cuprins de flăcări.

Marele Incendiu avea să schimbe întreg cursul orașului, după cum dezvăluie istoricul Nicolae Pepene:

Cred că este cea mai mare tragedie din istoria Brașovului și nu mă refer aici doar la aspectul urbanistic. Nu am avut nicio armată care să distrugă acest oraș sau să pună în pericol viața locuitorilor precum s-a întâmplat pe timpul Marelui Incediu”.

Nu numai că au pierit sute de locuitori ai orașului, dar s-a pierdut o parte importantă din istoria locului.

Nicolae Pepene spune chiar că avem o linie roșie între Brașovul medieval și cel modern, reprezentată de acest incendiu, mai ales că nu mai avem în Centrul Istoric alte clădiri mai vechi de anul 1689, în afară de Biserica Neagră și Casa Sfatului.

Acoperișul a căzut atunci și apoi înfățișarea bisericii cu siguranță nu a mai fost aceeași precum cea originală, din momentul construcției. De asemenea, Casa Sfatului. Ne putem închipui o Casă a Sfatului mult mai austeră, cu o arhitectură mult mai simplă, nu arhitectura care a urmat după, care a avut preocupări aparte pentru înfrumusețare”, a adăugat Nicolae Pepene.

Zvonurile din acele vremuri și chiar unele indicii fac posibilă ipoteza unei incendieri voluntare, însă nu există dovezi clare în acest sens.

Sorin Țîrcă