Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Junii Brașovului, în Săptămâna Luminată

Publicat: luni, 25 Aprilie 2022 , ora 8.30

Astăzi începe Săptămâna Luminată, cea mai plină perioadă de evenimente de peste an, pentru Junii Brașovului. După ce ieri au participat la slujba de Înviere și au petrecut în familie, de astăzi, pentru Juni încep evenimentele comunității. Locuitorii cartierului Șchei au păstrat cu sfințenie tradițiile din străbuni, fapt nemaiîntâlnit în orașe atât de mari din România.
Junii Brașovului merg astăzi cu Strochitul, obiceiul din a doua zi de Paște, în care Junii Tineri merg la casele la care sunt fete de măritat. Băieții le parfumează pe fete și, în schimb, acestea le oferă ouă roșii și cozonac. A doua zi este cunoscută drept "Marțea cu plăcinte". Tot Junii Tineri fac plăcinte și se strâng în Piața Unirii, unde le împart trecătorilor și colectează bani pentru evenimentele din această săptămână, în special pentru parada de duminică. După ce miercuri își petrec din nou timpul în familie, joi urmează "Aruncatul în țol". Acesta este un eveniment inițiatic, în care patru juni țin de colțurile unei pături numite țol și îl aruncă pe al cincilea. Totul este foarte spectaculos, mai ales că junele este aruncat la o înălțime destul de mare. Evenimentele culminează cu parada de duminică. În această zi, junii călări coboară în cetate, îmbrăcați în cele mai frumoase costume naționale și defilează, după care se retrag la Pietrele lui Solomon, pentru o petrecere câmpenească. Anul acesta, Junii au lansat o provocare: toți cei care participă la paradă să poarte costum popular sau măcar un element al costumului.

Sorin Țîrcă