Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Premianții olimpiadelor se vor putea înscrie la liceu fără să mai susțină Evaluarea Națională

Publicat: joi, 28 Aprilie 2022 , ora 12.44
Sursa foto: arhivă / radiooltenia.ro
Sursa foto: arhivă / radiooltenia.ro

Elevii care au obținut locul I la olimpiadele naționale sau au luat premii la competițiile internaționale se vor putea înscrie la liceu, fără susținerea Evaluării Naționale. Cel puțin așa arată un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Astfel, absolvenții de clasa a VIII-a care sunt olimpici cu premiul I sau laureați ai competițiilor internaționale ar putea fi înscriși în clasa a IX-a fără a mai susține Evaluarea Națională și, mai mult, pot fi înscriși peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune.

Este o schimbare radicală, dat fiind că, până acum, admiterea la liceu, inclusiv pentru elevii de top, ținea cont de rezultatul la Evaluarea Națională și de media anilor de gimnaziu.

Trebuie precizat că proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației prevede înscrierea în clase cu profil corespondent profilului olimpiadei. Totuși, procedura de înscriere va fi aprobată prin ordin al ministrului, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Legea Educației Naționale, în forma actuală, prevede admiterea olimpicilor fără examen doar în învățământul superior, pe locuri finanțate de la buget.

Adina Chirvasă