Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Fermierii vor putea folosi fonduri europene pentru proiecte proprii de energie regenerabilă

Publicat: joi, 5 Mai 2022 , ora 10.33
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Fermierii și antreprenorii vor avea la dispoziție fonduri europene considerabile pentru proiecte proprii de alimentare cu energie regenerabilă. Ar putea deveni chiar independenți energetic, potrivit prevederilor unei ordonanțe de urgență prin care Guvernul a aprobat ieri folosirea celor 13 miliarde de euro alocați României din fondul european de modernizare a sistemelor energetice.

Potrivit Radio România Actualități, fondul de modernizare este constituit la nivelul Uniunii Europene, iar României îi revin 11,98 de procente, adică 13 miliarde de euro, pentru modernizarea și eficientizarea sistemelor de producție și de distribuire a energiei.

Ministrul de resort, Virgil Popescu, a precizat că va încheia acordul de colaborare cu mai multe ministere pentru a folosi acești bani.

La rândul său, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a spus că săptămâna viitoare va încheia un astfel de acord pentru ca fermierii să primească fonduri europene cu care să devină independenți din punct de vedere energetic.

„Energia și gazul natural utilizat în agricultură și industria alimentară reprezintă un factor destul de pregnant în costul final al produselor agroalimentare, iar odată asigurată independența energetică a fiecărei ferme din România, fermierii români și antreprenorii din industria alimentară vor deveni mult mai viabili economic, mult mai rezilienți și mai competitivi pe piață”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Cu fondurile europene fermierii vor putea obține energia din surse fotovoltaice sau folosind biogazul și biomasa.

Radio România Actualități