Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cancerul ovarian, a cincea cea mai frecventă cauză de deces la femei, în Europa

Publicat: marți, 10 Mai 2022 , ora 11.23
Sursa foto: rador.ro
Sursa foto: rador.ro

Cancerul ovarian continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, spun medicii. În Europa este a cincea cea mai frecventă cauză de deces la femei raportat la toate tipurile de cancer.

Statistica arată că, în 2020, aproximativ 66.000 de femei au primit acest diagnostic în România, iar la nivel global peste 310.000. În același an, în țara noastră, 1.000 de femei au pierdut lupta cu boala.

Medicul oncolog Dragoș Median atrage atenția că această afecțiune are șanse mari de vindecare, dacă este depistată la timp.

“Unul dintre elementele esențiale pentru cancerul de ovar este că este o boală pentru care nu avem un screening. Nu există niște teste pe care să le putem face întregii populații pentru a descoperi boala în fază incipientă. Inclusiv în țările cu sisteme de sănătate foarte performante cancerul ovarian, marea lui majoritate, asta însemnând aproape trei sferturi, este diagnosticat în stadii avansate, pentru că este o boală cu o simptomatologie extrem de subtilă, extrem de înșelătoare, care te duce mai degrabă cu gândul în altă direcție, în sfera digestivă, în sfera urinară și abia mai târziu în sfera ginecologică, pe de-o parte, pe de altă parte pentru că nu avem niște caracteristici foarte clare pentru a defini o populație la risc”, a precizat medicul Dragoș Median.


Radio România Actualități