Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Liceul „Șt.O. Iosif”, din Rupea: 100 de ani de la punerea pietrei de temelie și 70 de ani de învățământ liceal

Publicat: miercuri, 18 Mai 2022 , ora 19.27
Sursa foto: Liceul
Sursa foto: Liceul

Liceul „Șt.O. Iosif”, din Rupea, este în sărbătoare, joi și vineri.

Conducerea instituției va marca, prin mai multe evenimente, 100 de ani de când a fost dat Decretul Regal pentru construirea acestei școli și a fost pusă piatra de temelie, dar și 70 de ani de învățământ liceal în zonă.

Actul constitutiv al liceului este tipărit în 3 exemplare. Unul dintre aceste exemplare se află chiar în fundația liceului, unul îl avem noi și unul îl are Casa Regală. A fost construită această clădire cu Ordinul dat la 11 decembrie 1921, de către Ferdinand I «Prin grația lui Dumnezeu și Voința Națională, Rege al României, în al 8-lea an al Domniei Noastre (1914 - 1921) pus-am astăzi, 11 decembrie 1921, împreună cu Augusta Noastră Soție, Regina Maria, în comuna Rupea-Cohalm - județul Târnava Mare, din Transilvania, piatra fundamentală a Gimnaziului de Stat, Moștenitor al Coroanei fiind: A.S.R. Principele Carol al României și soția sa, A.S.R. Principesa Elena»”, a precizat directoarea Liceului „Șt. O. Iosif”, Bănică Emese.

Centenarul nu a fost marcat în decembrie 2021 din cauza pandemiei.

Acum, manifestările festive încep chiar de joi.

“Se va organiza Cross-ul Centenarului, la care vor participa elevii liceului nostru, iar imediat după cross vor avea loc meciuri de fotbal și baschet, de competiție a generațiilor, unde au fost invitați să participe, alături de elevii noștri, foști profesori, foști directori. Vineri, 20 mai, vom avea, de la ora 10.00, deschiderea festivă în curtea liceului, unde vor avea loc alocuțiuni pe care le vor ține foștii absolvenți, foștii directori, foștii profesori, ba mai mult de atât și profesori și elevi din prima generație a liceului”, a adăugat Bănică Emese.

Prima generație de liceeni de la Rupea a început cursurile în 1952. Până atunci, unitatea a funcționat ca gimnaziu de stat și școală inferioară pe meserii.

Adina Chirvasă