Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Prețurile la carne vor crește, pe fondul creșterii prețului la energie și nutrețuri

Publicat: vineri, 20 Mai 2022 , ora 13.50
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Producerea cărnii de care are nevoie omenirea pentru mâncare nu a fost niciodată atât de scumpă, arată o analiză internațională. Explicațiile țin în principal de faptul că fermierii din întreaga lume se luptă cu prețuri record la nutrețuri dar și cu creșterea facturilor la electricitate, în special în urma războiului din Ucraina. O parte din aceste evoluții se vor reflecta probabil și în prețurile de la raft, notează Bloomberg.

Fermierii din întreaga lume se luptă deja cu secetele care reduc suprafețele de teren destinate pășunatului sau cu focarele de gripă aviară din America de Nord și până în Europa, care au impus sacrificarea a milioane de păsări.

În aceste condiții, mulți fermieri decid să-și vândă din animale, ceea ce înseamnă că producția de carne va fi plafonată pe termen lung.

Prețul global al cărnii, calculat de ONU, a crescut cu 10% de la începutul anului, atingând un nivel record în aprilie. De asemenea, în Statele Unite, prețurile la carnea de pui și de vită, dar și la șuncă, nu au fost niciodată atât de mari.

Invazia rusească a încetinit exporturile de cereale ale Ucrainei, ceea ce a limitat livrările de grâu către mari producătorii de carne de porc.

Anul trecut, efectivele de porci din Germania au coborât la cel mai redus nivel de după 1996, focarele de pestă porcină africană au adus cu ele restricții, astfel că și crescătorii de porci vor fi nevoiți să mărească prețurile pentru a fi profitabili.

Toate aceste evoluții se vor resimți și la rafturile supermarketurilor, menționează analiza Bloomberg.

Radio România Actualități