Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Transmisibilitatea este mică în cazul variolei maimuței, potrivit oficialilor din Ministerul Sănătății

Publicat: luni, 23 Mai 2022 , ora 9.48
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro

Câteva sute de doze de vaccin împotriva variolei vor fi achiziționate de România, pentru a avea un stoc de siguranță, a anunțat, duminică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Digi24.

Potrivit ministrului Sănătății, transmisibilitatea este mică în cazul acestui virus.

Nu este vorba despre o expunere la nivel larg, populațional, pentru că, spre deosebire de infecția, de exemplu, cu noul coronavirus discutăm de o transmisibilitate redusă, care presupune un contact apropiat și prelungit cu o persoană bolnavă. Rata de transmitere a acestei boli este undeva în jur de... rata de reproducere bazală este în jur de 0,3, deci este mult sub 1, față de infecția cu noul coronavirus, la care ajunsese să depășească 10 ca și transmisibilitate, ca și rată de reproducere. Adică o persoană infectată mai infectează încă 10 persoane în lipsa unor măsuri de precauție. Deci este clar că dacă nu vii în contact cu o persoană bolnavă, care prezintă o astfel de simptomatologie, un contact apropiat și prelungit, nu poate fi vorba despre transmitere”, a precizat ministrul Alexandru Rafila la Radio România Actualități.

În lume există deja 80 de cazuri confirmate, însă pe teritoriul României nu a fost înregistrat nici un caz.

Există două tipuri de variolă a maimuței: varianta vest – africană, cea raportată, de altfel în regiunea europeană, mortală pentru aproximativ 1 din 100 de persoane și varianta din Africa Centrală.

Variola maimuței nu se răspândește, însă, cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat, iar majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament. Perioada de incubație a virusului este de obicei de la 6 la 13 zile.

Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. (...) Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului - inclusiv în contextul actual particular - în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit datelor oferite de OMS, la nivel mondial alte 50 de cazuri suspecte sunt în curs de investigare.

Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro

Radio România Brașov FM