Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Atenție la falsele promoții, în perioada reducerilor de vară, avertizează reprezentanții ANPC

Publicat: sâmbătă, 6 August 2022 , ora 12.53
Sursa foto: arhivă / pixabay.com
Sursa foto: arhivă / pixabay.com

Reducerile de vară au început. Mare atenție, însă, la capcanele falselor promoții, avertizează reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora – soldare, lichidare, vânzări promoționale – trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicare a prețurilor.

Consumatorii trebuie să se informeze cât mai bine asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze, spune directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, citat de AGERPRES.

Potrivit acestuia, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință, iar prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Orice anunț de reducere de preț trebuie efectuat vizibil, fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat, fie prin mențiunile “preț nou”, “preț vechi”.

La finalizarea unei comenzi online, verificați dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul.

“Orice vânzare cu preț redus, indiferent de tip (de soldare, de lichidare, promoțională etc.), trebuie să fie însoțită sau precedată de publicitate și anunțată sub denumirea ei (“soldare/soldări/solduri”, “lichidare”, “promoții” etc.), însoțită de data de debut și de durata acesteia. De asemenea, în cazul în care oferta este deja în derulare, consumatorii trebuie să fie informați cu privire la valabilitatea reducerii sau că oferta este valabilă numai “în limita stocului disponibil”. În momentul cumpărării, consumatorii trebuie să verifice dacă oferta mai este valabilă și dacă reducerea de prețuri anunțată este identică cu cea reală (la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casă, dacă prețul afișat este cel facturat)”,  a explicat Paul Anghel.

În cazul returnării produsului, consumatorul își poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea acestuia.

Pe de altă parte, mai spune Paul Anghel, consumatorul trebuie să citească termenii și condițiile de funcționare a magazinului online, iar în cazul în care acesta consideră că drepturile i-au fost încălcate, să sesizeze orice abatere la ANPC.

Sursa foto: arhivă / pixabay.com 

Radio România Brașov FM