Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu poate fi ridicată de la medicul de familie

Publicat: marți, 9 August 2022 , ora 18.33
Sursa foto: Facebook / Ministerul Sănătății
Sursa foto: Facebook / Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă românii cu vârste sub 40 de ani să solicite medicilor de familie prescripția pentru ridicarea pastilelor de iodură de potasiu.

Comprimatele pot fi ridicate apoi din farmacii.

În județul Brașov, circa 100 de unități farmaceutice au pe stoc acest produs. Lista acestora poate fi găsită pe site-ul Ministerului Sănătății.

Medicul de familie poate elibera rețetă și pentru persoanele eligibile care nu au medic de familie. În cazul pierderii prescripției medicale, medicul de familie va elibera un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului sau a reprezentantului legal al acestuia. De aceste drepturi beneficiază și pacienții străini și apatrizii care, potrivit actelor normative în vigoare, au dreptul la medicamente și la servicii medicale pe teritoriul României. În acest context, facem un apel la brașoveni: pentru a preveni răspândirea cu virusul SARS-Cov 2, recomandăm programarea la medicul de familie pentru obținerea rețetei, în vederea ridicării din farmacie a iodurii de potasiu de către persoanele eligibile”, a precizat directorul Casei județene de Asigurări de sănătate Brașov, Ancuța Daisa.

Oficialii de la Sănătate atrag atenția că pastilele de iod vor fi administrate doar în caz de expunere după un incident nuclear și doar la recomandarea autorităților.

Este contraindicată administrarea preventivă.

Camelia Vlad