Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

De ce este contraindicată administrarea iodurii de potasiu persoanelor trecute de vârsta de 40 de ani

Publicat: vineri, 12 August 2022 , ora 12.13
Sursa foto: arhivă / Facebook / Ministerul Sănătății
Sursa foto: arhivă / Facebook / Ministerul Sănătății

Aproape un million de pastile de iod au fost recepționate la Brașov, pentru a fi distribuite cetățenilor la nevoie, în nici un caz preventiv.

Acestea sunt recomandate persoanelor cu vârste până în 40 de ani.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților și se administrează în doză unică. Administrarea se face diferențiat, în funcție de vârstă. Pentru adulți și copiii în vârstă de peste 12 ani se dau 2 comprimate. Pentru copii cu vârsta între o lună și 3 ani se administrează o jumătate de comprimat, iar pentru nou-născuți cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat. (...) Nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, datorită faptului că prezintă un risc de cancer tiroidian foarte mic la această grupă de vârstă și incidența afectării tiroidiene este mai mare. Ca urmare, riscul de complicații tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă”, a explicat directorul Direcției de Sănătate Publică Brașov, dr. Claudia Bularca.

Comprimatele de iod pot fi ridicate din farmacii, pe baza prescripției medicale eliberată de medicul de familie.

În județul Brașov, circa 100 de unități farmaceutice au pe stoc acest produs.

Camelia Vlad