Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Recensământul urșilor din România, aproape de finalizare

Publicat: marți, 23 August 2022 , ora 14.07
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov

Recensământul urșilor de pe teritoriul României este în plină desfășurare, prin intermediul a două proiecte.

Unul, prin numărătoarea clasică, este realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea din Brașov, prin care se face estimarea populației de urs pe termen scurt și mediu, potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

În acest caz, rezultatele vor fi comunicate cel târziu la începutul anului viitor.

“Apoi, avem al doilea proiect, finanțat din fonduri europene, care este de durată. Se derulează pe o perioadă de 2 - 3 ani și se bazează pe mostrele genetice. Cele două proiecte se derulează în paralel. Probabil la sfârșitul anului acesta sau începutul anulului viitor vom avea rezultatele primului proiect. Al doilea, cel pe mostre genetice, se va termina în 2024, iar în baza acestora deja putem să luăm câteva decizii”, a precizat ministrul Tanczos Barna.

Până atunci, pentru a diminua numărul pagubelor provocate de urși în zonele locuite, la nivelul ministerului de resort a fost emis ordinul prin care s-au stabilit cotele de prevenție și de intervenție.

Din setul de măsuri care pot fi luate în zonele afectate fac parte alungarea, relocarea și împușcarea urșilor.

“Această cotă de prevenție, de 140 de exemplare, este în implementare. (...) Asociațiile de vânătoare sunt spre 50 % din implementarea acestei cote de prevenție, acolo unde erau zonele roșii. Cotele de prevenție s-au alocat exact în acele sate, comune, unde au fost foarte multe pagube de valoare mare sau au fost atacuri la adresa cetățenilor (...) Deci, în momentul de față avem un ordin de ministru în implementare, avem numărătoarea în curs și la începutul anului viitor cu siguranță vom avea imagine de ansamblu mult mai corectă despre populația de urs din țara noastră”,
a adăugat ministrul Mediului.

Oficialul de la Mediu a mai precizat că, după ce a fost promulgată legea care permite intervenția împotriva urșilor periculoși și în extravilanul localităților, cca 85% care au produs pagube au fost alungați, în jur de 10% au fost relocați, iar mai puțin de 5% au fost extrași.

Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov

Camelia Vlad