Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ghiozdanul greu poate duce la deformări ale coloanei

Publicat: marți, 6 Septembrie 2022 , ora 15.50
Sursa foto: arhivă / pixabay.com
Sursa foto: arhivă / pixabay.com

Mersul la școală este greu, la propriu.

Chiar dacă elevii brașoveni se mai bucură în aceste zile de ghiozdane încă ușoare, ei spun că o dată cu trecerea săptămânilor, în rucsac vor avea din ce în ce mai multe caiete și cărți. Așa cum s-a întâmplat și în alți ani.

“E destul de greu, pentru că manualele nu putem să le lăsăm așa, trebuie mereu să le luăm, să le ducem acasă, după aceea să le ducem din nou la școală. Profesorii le cer și de multe ori poate fi o problemă”, ne-a spus un elev.

“Eu fac naveta și an de an a fost nevoie să-mi iau ghiozdanul cu autobuzul. Fiind foarte greu și aglomerat, mi-era greu să mă mut dintr-o parte în alta a autobuzului, ca să pot să ies. Începea să mă doară spatele și ghiozdanul să se rupă. Aveam în el manualele pentru ziua respectivă, caietele. La unele materii aveam mai multe caiete că așa ne cereau profesorii, câte 3. Pe lângă asta mâncarea, apa, penarul, care și acela e destul de greu. Toate astea s-au adunat și ajungeam pe la 7-8 kilograme”, a precizat o elevă.

“Anul ăsta cum este mai greu fiindcă ne-a dat 3 cărți și sunt peste 100 de pagini”, ne-a spus o micuță.

Pe cei mai mici îi ajută părinții sau bunicii, asta dacă elevii nu pot lăsa manualele în dulapuri speciale, la școală. 

“E micuță încă și de-aia am luat că are niște cărți pe care le-a primit acuma și sunt grele. De obicei nu o lăsăm cu ghiozdanul în spate”, a precizat o bunică

“El e micuț. Anul trecut a fost grupa 0 și a fost ușor ghiozdanul, nu au cărat cărți și caiete. Să vedem anul acesta, în funcție de învățătoare. Unele învățătoare cer să ducă multe, unele le țin în clase. Da, se pot lăsa și în clasă, nu trebuie cărate tot timpul. Va fi mai ușor și nu îi va chinui așa. La clasele mai mari sunt tot mai grele ghiozdanele. Cară cărți, caiete, manuale auxiliare”, a spus o mamă.

Medicii spun că mai ales la copiii din clase primare, obiceiul de a purta zilnic un ghiozdan greu în spate se traduce în deformări ale coloanei peste ani.

“Nu e sănătos. Trebuie un efort dozat. Nu trebuie să depășească 2 – 2,5 kilograme, repartizate simetric, pe amândouă părțile spatelui, să nu favorizăm deformările coloanei. Trebuie să repartizăm simetric și nici greutatea nu trebuie să fie exagerată”, ne-a spus medicul Mihaela Bibu.

În urmă cu mai bine de 5 ani a existat o inițiativă care propunea ca ghiozdanele să nu depășească 10% din greutatea corporală a elevului, în funcție de vârstă. Proiectul, însă, nu a mai intrat în parcursul legislativ.

Sursa foto: arhivă / pixabay.com 

Adina Chirvasă