Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

PORTRET: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord

Publicat: joi, 8 Septembrie 2022 , ora 21.36
Sursa foto: Jane Barlow / POOL / AFP / radioromaniacultural.ro
Sursa foto: Jane Barlow / POOL / AFP / radioromaniacultural.ro

Regina Elisabeta a II-a a fost șeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și regina a cincisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth.

Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a născut la 21 aprilie 1926, pe strada Bruton nr. 17 din la Londra, fiind fiica prințului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea și a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York.

În 17 iulie 1917, Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamație regală, numele german al dinastiei Saxa-Coburg și Gotha cu cel de Windsor, în contextul Primului Război Mondial.

Prințesa Elisabeta, la fel ca sora sa mai mică, prințesa Margareta (1930-2002), au studiat acasă, sub supravegherea Reginei Mamă (1900-2002) și a guvernantei, printre materiile studiate aflându-se limba franceză, matematica, istoria, noțiuni de dans, muzică și artă, echitație. Viitoarea regină Elisabeta nu a fost niciodată la școală.

sursa foto: radioromaniacultural.ro

În anul 1936, după moartea suveranului George al V-lea, bunicul său, și după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prințesa Elisabeta a devenit moștenitoare a tronului, având titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta.

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, cele două prințese au fost trimise la Castelul Windsor, de unde viitoarea regină va susține primul său discurs, difuzat radiofonic, cu un mesaj de încurajare pentru copiii britanici.

A fost numită colonel, șef al Gărzii de Grenadieri, iar în 1942 avea prima apariție publică oficială, inspectând trupele.

La vârsta de 18 ani, în 1944, Elisabeta primit în dar primul câine corgi, pe nume Susan. Susan a murit pe 26 ianuarie 1959. Impresionată de această rasă, regina a avut peste 30 de căței Corgi de-a lungul anilor.

În anul 1945, prințesa Elisabeta s-a alăturat Serviciului voluntar Teritorial Auxiliar, învățând să devină un bun șofer și mecanic. S-a aflat apoi alături de populația care sărbătorea Ziua Victoriei (8 mai 1945), care a marcat încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

A urmat întâlnirea cu Philip Mountbatten, fiul prințului Andrew al Greciei și stră-strănepot al reginei Victoria, cei doi devenind, mai târziu, îndrăgostiți.

La 20 noiembrie 1947, avea loc căsătoria cu prințul Philip Mountbatten, devenit, de aici înainte, duce de Edinburgh.

Sursa foto: radioromaniacultural.ro

Cuplul va avea patru copii: prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și prințul Edward (1964).

Regina Elisabeta a II-a și-a serbat Nunta de Argint în anul 1972, Nunta de Aur în 1997, Nunta de Diamant în 2007 și Nunta de Platină în 2017.

Elisabeta a aflat că va deveni regină pe când se afla într-un copac, un arbore spectaculos, un smochin uriaș din Kenya, în jurul căruia a fost amenajat Treetops Lodge, nu departe de reședința de la Sagana Lodge, în care era cazată prințesa moștenitoare când a fost informată de decesul tatălui ei, în dimineața zilei de 6 februarie 1952.

După moartea Regelui George al VI-lea, Elisabeta este proclamată suverană a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a.

În discursul de acceptare, rostit la 8 februarie 1952, în fața membrilor Consiliului privat întrunit la Palatul St. James, suverana spunea:

Inima mea este atât de plină de emoții, încât nu vă pot spune altceva în acest moment decât că voi munci fără răgaz, așa cum a făcut tatăl meu de‑a lungul domniei sale, să susțin un sistem constituțional de guvernare și să contribui la creșterea fericirii și bunăstării popoarelor mele, răspândite în aproape toată lumea. Știu că, în determinarea mea de a urma luminosul său exemplu de slujire și devotament, voi găsi inspirație în loialitatea și afecțiunea tuturor celor cărora am fost chemată să le devin regină, precum și în sfaturile parlamentarilor lor aleși. Îl rog pe Dumnezeu să mă ajute să mă achit cu demnitate de această grea sarcină care îmi revine atât de timpuriu în viața mea.”

La 2 iunie 1953, avea loc încoronarea oficială, la Westminster Abbey, întreaga ceremonie fiind difuzată la radio și TV.

Sursa foto: radioromaniacultural.ro

Cuplul regal își va stabili reședința principală la Palatul Buckingham din Londra.

Între anii 1950 și 1960, unele posesiuni ale Regatului și-au declarat independența, Imperiul Britanic devenind Commonwealth.

În anul 1977, a avut loc Jubileul de Argint, 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, în 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur și în 2012, Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de domnie.

În anii domniei, Elisabeta a II-a s-a confruntat cu numeroase provocări, de la criza Suezului, la războiul pentru Insulele Falkland, la inflație, greve, apartenența și apoi retragerea din Uniunea Europeană, recesiune, terorism, divorțurile din familia regală, Războiul Rece, căderea comunismului în centrul și estul Europei, războaiele din Vietnam, Afganistan sau Irak.

Regina Elisabeta a II-a a avut, pe lângă îndatoririle regale, numeroase activități filantropice, programe cu scop educativ sau social, punând însă în centrul preocupărilor sale identitatea națională, unitatea și stabilitatea Regatului Unit.

La 9 aprilie 2021, soțul său, prințul consort Philip a încetat din viață la vârsta de 99 de ani. Regina a decretat opt zile de doliu național, iar funeraliile au avut loc la 17 aprilie, ducele de Edinburgh fiind înmormântat la Capela St. George de la Castelul Windsor.

masina 2

Sursa foto: radioromaniacultural.ro

În februarie 2022, suverana britanică a fost testată pozitiv cu noul coronavirus și a prezentat doar simptome ușoare, asemănătoare unei răceli. Suverana s-a însănătoșit la scurt timp și a putut să îl primească în audiență pe prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

La 29 martie 2022, regina Elisabeta a II-a a apărut în public pentru prima dată de la moartea celui care i-a fost alături timp de 73 de ani, când a participat la ceremonia religioasă organizată în memoria soțului ei, prințul Philip.

În aceeași perioadă, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat că viața ei va rămâne pentru totdeauna dedicată serviciului public.

În mai 2022, Regina Elisabeta a II-a a fost absentă de la discursul tronului în Parlament, ceremonie solemnă în democrația britanică, și a fost înlocuită de prințul Charles, după ce a invocat "probleme de mobilitate". Era pentru prima oară în ultimii 60 de ani când regina, în vârstă de 96 de ani, nu a citit discursul tronului, scris de guvern pentru a-și prezenta prioritățile. Era, de asemenea, pentru prima oară când prințul Charles, moștenitorul coroanei, a înlocuit-o pe suverană.

Ultima apariție a Reginei Elisabeta a II-a a fost la 6 septembrie 2022, la Castelul Balmoral din Scoția, la întâlnirea cu Liz Truss, pentru numirea acesteia în funcția de prim-ministru al Guvernului Regatului Unit.

De-a lungul domniei sale, ea a fost reprezentată de 15 prim-miniștri, iar la conducerea Statelor Unite ale Americii s-au succedat 14 președinți, suverana britanică întâlnindu-i pe toți, cu excepția lui Lyndon Johnson.

Regina Elisabeta a II-a a fost, așadar, cel mai vârstnic monarh din lume, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii și al doilea din istoria documentată a lumii, după Ludovic al XIV-lea al Franței – „regele Soare”, care a devenit rege la vârsta de 4 ani și a domnit 72 de ani și 110 zile, între anii 1643 și 1715.

Regina Elisabeta a II-a s-a stins în această după amiază la vârsta de 96 de ani la Castelul Balmoral din Scoția (mai multe, aici).

Sursa articol: RADOR

Sursa foto: Jane Barlow / POOL / AFP / radioromaniacultural.ro

Răzvan Moceanu - RADOR