Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ritualul funerar la moartea unui monarh

Publicat: vineri, 9 Septembrie 2022 , ora 9.54
Sursa foto: Facebook / The Royal Family
Sursa foto: Facebook / The Royal Family

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va fi înmormântată la 10 zile după moartea acesteia, în Capela Saint George a Castelului Windsor.

Funeraliile celui mai longeviv monarh al Marii Britanii vor avea loc la Westminster Abbey, unde sunt încoronați regii britanici.

BBC notează că ultimele funeralii ale unui monarh la Abația Westminster au avut loc în secolul al XVIII-lea.

La moartea reginei sunt activate operațiunile London Bridge și Unicorn, planuri concepute încă din anii 1960 pentru momentul acesta.

Este așteptat ca în cursul zilei de sâmbătă, Charles, prinț de Wales, devenit regele Marii Britanii după moartea mamei sale, să fie numit oficial Regele Charles al III-lea, la Palatul St. James, în timp ce soția sa, Camilla, devine regină consort.

Cum decesul s-a produs în Scoția, trupul reginei este transferat inițial la sediul parlamentului scoțian, palatul Holyrood (Edinburgh), informează AGERPRES, unde va fi întreruptă activitatea parlamentară, iar cetățenii vor avea la dispoziție o carte de condoleanțe.

În cea de-a 6-a zi de la moartea suveranei, trupul neînsuflețit va ajunge la Westminster Hall, unde va fi depus timp de patru zile până în momentul procesiunii de la Palatul Buckingham, care va include o defilare militară.

În cea de-a 10-a zi dupa ziua morții reginei, la ora 09.00, clopotele Big Ben vor bate pentru a anunța funeraliile de stat pentru regină, în Westminster Abbey. În jurul orei 11.00, când este așteptat ca sicriul să ajungă la porțile lăcașului de cult, întreaga țară va ține câteva momente de reculegere, în semn de respect.

Rămășițele Reginei Elisabeta a II-a vor fi depuse în Capela Regelui George al VI-lea, în Castelul Windsor, alături de cele ale tatălui său. 

Pe de altă parte, în următoarele zile, demnitari din întreaga lume vor sosi în Marea Britanie pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Potrivit protocolului, aceștia vor fi găzduiți la Hotelul Claridge sau la palat.

Totodată sunt prevăzute reuniuni în Parlament ale ambelor camere și ceremonii militare pe tot parcursul perioadei de doliu.

Surse: AGERPRES, BBC

Radio România Brașov FM