Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Criteriile pentru bursele elevilor au fost aprobate. Ce modificări sunt

Publicat: vineri, 9 Septembrie 2022 , ora 17.27
Sursa foto: arhivă / romaniaregional.ro
Sursa foto: arhivă / romaniaregional.ro

Elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit, dar pot primi burse de studiu și ajutor social. Cererile se depun, însă, până la final de lună. Este doar o modificare adusă de ordinul care aprobă criteriile de acordare a burselor pentru elevi. Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației.

Pentru asta, însă, elevii trebuie să fi obținut medie anuală de minim 9,50 și să nu aibă mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul anterior.

Primesc și elevii premiați la competițiile școlare naționale organizate de Ministerul Educației.

O altă modificare îi vizează pe elevii din școlile particulare, care, de acum, pot primi și ei burse de performanță, dacă au primit premii la concursuri naționale organizate de Ministerul Educației sau sunt calificati în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale.

Bursele de performanță se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele.

Prin excepție, pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, bursa de performanță se acordă începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar, se arată în document.

Aceste burse nu sunt condiționate de depunerea vreunei cereri. Ele se acordă la propunerea dirigintelui, dar pe baza documentelor care atestă acele performanțe.

Cât despre bursele de studiu și cele de ajutor social, acestea se calculează pe baza unui prag al veniturilor, cel mult egal cu salariul minim net pe economie, pe membru de familie, la stabilirea căruia se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii, cu excepția burselor școlare și universitare, conform noilor reguli.

Se dau și burse sociale pentru motive medicale, dar trebuie depuse acte doveditoare.

Elevii care au mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, pierd bursa socială pe luna respectivă.

O altă modificare este faptul că bursa de ajutor social poate fi cumulată cu cea de performanță, merit sau studiu.

Adina Chirvasă