Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Comisiile parlamentare vor dezbate noua schemă de plafonare și de compensare a prețului la energie

Publicat: miercuri, 14 Septembrie 2022 , ora 9.31
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Noua schemă de plafonare și de compensare a prețului la energie ajunge de astăzi în dezbaterea comisiilor parlamentare. Principala modificare față de vechea schemă este reducerea nivelului de consum de curent electric până la care consumatorii plătesc tarife mai mici, însă, sunt puține șanse ca parlamentarii să aducă modificări, informează Radio România Actualități.

Senatorii din Comisiile economică și pentru energie vor dezbate astăzi documentul adoptat recent de guvern cu noua schemă de compensare și plafonare a prețului la energie, care se aplică de la 1 septembrie.

Potrivit ordonanței de urgență, nivelul de consum lunar până la care prețul va fi plafonat a fost redus la 255 kilowați oră, în cazul energiei electrice.

Intenția executivului este ca oamenii să încerce să facă economie în perioada care vine.

Astfel, clienții casnici vor achita de la 0,68 la 0,80 de bani pentru un kilowat, dacă au un consum lunar între 100 și 255 de kilowați oră.

La un consum de până la 300 de kilowați, diferența de la 255 este taxată la prețul din contract.

În cazul gazelor naturale, ordonanța nu aduce modificări pentru consumatorii casnici.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, declara că ordonanța va fi modificată în comisii, dacă s-a omis ceva, dar schimbările se vor face cu acordul coaliției de guvernare:

„Să reluăm discuția de la zero în comisie, nu poți să faci. Discuția se face pe un text de ordonanță cu un impact pe care doar guvernul ți-l poate furniza, cu o anvelopă bugetară pe care Ministerul de Finanțe a pus-o la dispoziția guvernului”.

Noua ordonanță de urgență a stârnit unele nemulțumiri în piață, în sensul că serviciile publice nu beneficiază de plafonarea și compensarea prețurilor la energie.

Membrii coaliției de guvernare au dat asigurări că, în comisii, se vor face toate modificările necesare.

Radio România Actualități