Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Lege pentru libertatea presei

Publicat: sâmbătă, 17 Septembrie 2022 , ora 9.15

Bruxelles, 16 sep 2022 /Agerpres/ - Comisia Europeană a prezentat vineri pentru prima dată un proiect de regulament pentru a proteja pluralismul și independența media în contextul deteriorării situației în mai multe țări din UE, între care Polonia și Ungaria, relatează AFP și DPA.


'În acești ultimi ani, am asistat la diverse forme de presiune asupra media. A venit timpul să acționăm. Trebuie să stabilim principii clare: niciun jurnalist nu trebuie să fie spionat din cauza muncii sale, nicio media publică nu trebuie să fie transformată în canal de propagandă', a declarat vicepreședinta Comisiei, Vera Jourova, citată într-un comunicat.

Acest proiect de reglementare prevede garanții pentru o independență editorială a redacțiilor față de puterea politică sau de companii și fixează exigențe de transparență privind privind proprietarii media.

Textul propune înființarea unui nou Consiliu european al media, format din reprezentanți ai autorităților naționale de reglementare.

Acest proiect de legislație urmează să 'permită mass-media
noastre să funcționeze fără nicio ingerință, indiferent dacă este privată sau publică', a comentat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Textul protejează secretul surselor și interzice utilizarea programelor spion împotriva jurnaliștilor și membrilor familiilor lor, chiar dacă excepțiile sunt posibile în numele 'securității naționale'.

O dispoziție propusă drept răspuns la recentele scandaluri Pegasus și Predator, care au pătat reputația autorităților din Polonia, Ungaria și Grecia, comentează AFP.

Această 'lege privind libertatea media' va trebui să fie negociată cu statele membre UE și cu Parlamentul European. Ea va permite Comisiei Europene să declanșeze proceduri în fața justiției europene în caz de nerespectare a dispozițiilor sale.

Comisia vrea ca platformele social media să informeze organele de presă înainte de a înlătura conținut produs în conformitate cu standardele profesionale ale platformelor, a spus Jourova.

Jourova a declarat anterior că va fi 'o luptă mare' pentru a obține aprobarea propunerii de către capitalele europene.

În Polonia, media publice au fost transformate 'în instrumente de propagandă', premierul ungar Viktor Orban 'a construit un imperiu media ale cărui organe urmează ordinele partidului său', iar în Slovenia 'un climat de ostilitate față de jurnaliști alimentat de fostul premier sloven Janez Jansa a dus la agresiuni fizice și la atacuri online', potrivit organizației Reporters Without Borders.AGERPRES
Radio România Brașov FM