Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Grevă de avertisment a consilierilor de probațiune

Publicat: miercuri, 5 Octombrie 2022 , ora 17.12
Sursa foto: arhivă / pixabay.com
Sursa foto: arhivă / pixabay.com

Consilierii de probațiune din aproape întreaga țară au recurs astăzi la o grevă de avertisment de două ore.

Între orele 12:00 și 14:00, aceștia au decis încetarea lucrului, iar unul din motivele pentru care au declanșat greva este volumul mare de muncă.

Sindicaliștii spun că nu au găsit deschidere la autorități pentru discuții în vederea soluționării situației existente.

Din acest motiv, săptămâna trecută a avut loc o grevă japoneză, iar acum una de avertisment.

Sunt 2 revendicări. Pe de o parte țin de solicitarea pe care am lansat-o ministrului Justiției, pentru că are putere de inițiere legislativă, de a emite OUG pentru a repara salariile consilierilor de probațiune, care au fost greși calculate și legea cadru de salarizare i-a plafonat pe oameni cu salariile mult mai mici. Practic, salariile, în loc să fie plafonate așa cum trebuia, au scăzut, iar a doua revendicare și în egală măsură la fel de importantă, este adoptarea statutului, proiectului de lege privind statutul consilierului de probațiune”, a explicat președintele Sindicatului Național al Consilierilor de Probațiune, Andreea Faur.

Potrivit datelor oferite de sindicat, există numeroși consilieri de probațiune care au peste 400 de persoane condamnate de care se ocupă.

În plus, statul român plătește pentru un deținut 70.000 de lei pe an, pe când pentru o persoană trimisă în probațiune costurile se ridică la 1.250 de lei pe an.

Sorin Țîrcă