Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

A murit marea soprană Mariana Nicolesco

Publicat: sâmbătă, 15 Octombrie 2022 , ora 8.15

Marea soprană Mariana Nicolesco a murit la vârsta de 73 de ani, anunță Opera Națională Română Cluj-Napoca, într-o postare pe Facebook.
''Această seară ne aduce într-un moment al despărțirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndurerați, ne luăm rămas bun de la Primadonna Assoluta: MARIANA NICOLESCO. Descrisă în cuvinte precum Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divina, Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogățit nemărginit cu prezența sa în această lume'', se arată în postarea ONR Cluj-Napoca.
Soprana Mariana Nicolesco s-a născut în localitatea Găujani, județul Giurgiu, la 28 noiembrie 1948, A studiat vioara la Școala de Muzică din Brașov, ulterior s-a înscris la Secția Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană.
Mariana Nicolesco a avut un vast repertoriu muzical, de la stilul baroc la cel contemporan, cu o admirație specială pentru stilul belcanto și pentru compozițiile lui Mozart și Verdi. A susținut numeroase recitaluri și concerte pe cele mai importante scene ale lumii.
A captivat atenția publicului de la prima sa apariție în rolul Violettei din 'La Traviata', pusă în scenă la Florența. În lunga istorie a Teatrului Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.
La invitația Papei Ioan Paul al II-lea, a cântat la Vatican, în Concertul de Crăciun din 1993, vechile colinde românești, ascultate de peste un miliard de oameni prin intermediul Mondoviziunii, potrivit Dicționarului 'Membrii Academiei Române.
Mariana Nicolesco a organizat în 2003, la Brașov, Primul Festival și Concurs Național de Interpretare a Liedului Românesc. De asemenea a primit distincția 'Cetățean de onoare' al municipiilor Brașov, București, Cluj-Napoca, și Brăila.
În 2018, Mariana Nicolesco a fost aleasă, la Paris, membră a Academiei Europene de Științe, Arte și Litere.
Azi, de la ora 19:00, seara de operă de la RADIO ROMÂNIA MUZICAL îi este dedicată sopranei Marianei Nicolesco.

Radio România Brașov FM