Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Majorarea pensiilor și a salariului minim pe economie, în proiectul de buget pe 2023

Publicat: luni, 17 Octombrie 2022 , ora 11.26
Sursa foto: Facebook / Adrian Câciu
Sursa foto: Facebook / Adrian Câciu

Coaliția lucrează la definitivarea proiectului de buget pe anul viitor, care ar urma să fie trimis în parlament luna viitoare.

Potrivit autorităților, documentul va cuprinde, printre altele, majorarea pensiilor de la 1 ianuarie cu 11% și a salariului minim pe economie la 3.000 de lei.

Se intenționează ca proiectul bugetar să fie trimis în luna noiembrie Parlamentului spre dezbatere și adoptare.

Pe de altă parte, ministrul finanțelor, Adrian Câciu (foto), afirma că proiectul bugetar va cuprinde, totodată, majorarea pensiilor, dar și a salariului minim pe economie.

În baza acelei ordonanțe se construiește și se aprobă strategii fiscal-bugetare, legea plafoanelor și apoi legea bugetului. Deci, toate aceste elemente și măsuri, inclusiv de natură socială, dar și de echilibru pe partea economică și partea de investiții, le vom vedea în etapele premergătoare punerii în dezbatere publică a legii bugetului. Un element care va apărea săptămânile viitoare este prognoza de toamnă care ne va arăta cum stăm pe anul 2023. Rămâne să stabilim ce vine în plus față de ceea înseamnă aplicarea articolelor din legea cu privire la sistemul public de pensii. Scopul este să atenueze rodarea de putere de cumpărare. Pe de altă parte, trebuie să nu deterioreze deficitul la fondul de pensii”, a precizat Adian Câciu.

Despre majorarea pensiilor începând de anul viitor a vorbit și vicepremierul Kelemen Hunor, explicând că se urmărește în principal acoperirea a ceea ce se pierde din puterea de cumpărare din cauza inflației.

Întrebat cu cât ar putea să crească veniturile lunare ale pensionarilor, șeful executivului, Nicolae Ciucă, a avansat procentul de 11%.

În cea ce privește salariul minim, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, s-a pronunțat pentru o majorare la 3.000 de lei și prevederea ca 200 de lei să fie neimpozitați, atât ca impozit pe venit, cât și din punct de vedere al contribuțiilor sociale.

Radio România Actualități