Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Fostul președinte al Academiei Române, Eugen Simion, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani

Publicat: marți, 18 Octombrie 2022 , ora 18.54
Sursa foto: AGERPRES / romania-actualitati.ro
Sursa foto: AGERPRES / romania-actualitati.ro

Fostul președinte al Academiei Române, Eugen Simion, s-a stins din viață azi, la vârsta de 89 de ani, la Spitalul Elias din București.

Critic, istoric literar și eseist academicianul Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933 într-o comună din județul Prahova.

La începutul anilor '70 a fost profesor la Universitatea Sorbona, unde a predat cursuri de cultură și civilizației românească.

De altfel, identitatea românească a fost una dintre temele centrale ale gândirii sale.

Eugen Simion, cu un fragment din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române:

„Este un moment în care noi trebuie să apărăm ceva foarte important, și anume identitatea românească. În lume acționează acest proces de globalism. Noi suntem o cultură mai mică, o cultură modernă, care de-abia avem vreo 200 de ani, avem o limbă care se vorbește, să zicem, 30 de milioane de locutori. Ei bine, noi trebuie să fim atenți la acest element de identitate. Să nu renunțăm la cuvântul "națiune". Unii spun că națiunea nu mai are niciun rost, nici la elementul național, nici la naționalism, așa cum îl foloseau scriitorii din secolul al XIX-lea, secolul națiunilor. A fi naționalist în traducerea lui Eminescu înseamnă «patriot», a-ți iubi nația ta, o nație care își căuta tocmai un loc în istorie. Identitatea mi se pare elementul național pe care unii vor să-l scoată din literatură ca și perimetrul estetic spunând că literatura nu mai trebuie să fie națională”.

Eugen Simion a fost președinte al Academiei Române între 1998 și 2006.

Sursa foto: AGERPRES / romania-actualitati.ro








Radio România Actualități