Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cea mai veche specie de pește din Europa se găsește în România

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2022 , ora 12.36
Sursa foto: Fundația Alex Găvan
Sursa foto: Fundația Alex Găvan

Știați că în România există un pește care datează de pe vremea dinozaurilor? Aspretele, care trăiește pe râul Vâlsan, în Munții Făgăraș, este considerat a fi, având în vedere vârsta lui aproximativă, cea mai veche specie de pește din Europa și poate chiar din lume.

Încă se fac analize pentru stabilirea vârstei acestuia, iar în literatura de specialitate se vehiculeză între 24 și 70 de milioane de ani, dar cel mai des citată este vârsta de 65 de milioane de ani.

Dacă specia nu va fi, însă, protejată, ea va dispărea.

Un proiect amplu de inventariere a speciei a fost deja lansat pe râurile Vâlsan, Doamnei, Argeș, Bratia și Topolog, iar prima etapă a avut loc în perioada 10 – 16 octombrie. Au fost descoperite astfel, 58 de exemplare.

A avut loc cea mai amplă sesiune de pescuit științific la asprete. Am unit 9 biologi, geografi. Sesiunile de pescuit au însemnat, practic, stabilirea unor stații, adică a unor perimetri de pescuit pe râu, acolo unde noi am considerat - și din studiile preliminare - că este habitatul istoric al peștelui (...). Au fost momente în care nu se mai știa exact de existența aspretelui, asta având în vedere faptul că s-a construit complexul hidrotehnic de pe râul Argeș, iar o serie de râuri, printre care și Vâlsanul, au fost captate pentru întregul complexul hidroenergetic”, a explicat Ovidiu Stan, coproject manager, Fundația Alex Găvan.

Aspretele a fost descoperit în anul 1956 de Nicolae Stoica, un student la Biologie ce provenea din Valea Vâlsanului.

În momentul de față, potrivit reprezentanților proiectului ”Aspretele Trăiește” încă se fac modelările matematice, dar se presupune că întreaga populație de asprete s-ar situa doar în jurul a câtorva sute de exemplare.

Sursa foto: Fundația Alex Găvan



Ruxandra Stoica