Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Publicat: marți, 8 Noiembrie 2022 , ora 13.10
Sursa foto: rador.ro
Sursa foto: rador.ro

În fiecare an, la data de 8 noiembrie, este marcată Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu soborul tuturor puterilor cerești, praznic închinat celor mai cunoscuți dintre îngeri, cel mai des invocați în Sfânta Scriptură.

Biserica a fixat ca zi de pomenire a Sfinților Îngeri data de 8 noiembrie, pe de-o parte deoarece cifra 8 reprezintă simbolul vieții veșnice, iar pe de alta, fiindcă între 8 septembrie, când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului și această zi, sunt exact nouă săptămâni, după numărul cetelor îngerești.

Potrivit Rador, în iconografia ortodoxă, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, pentru că el pedepsește păcatul, nedreptatea și îi apără pe cei drepți.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia noastră purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al purității, al bucuriei și binecuvântării, pentru că el aduce neamului omenesc vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu, care aduce mântuirea.

În biserica ortodoxă, chipurile celor doi Arhangheli sunt zugrăvite pe ușile altarelor bisericești, cel al Sfântului Mihail pe ușa dinspre nord, iar cel al Sfântului Gavriil pe cea dinspre sud, cei doi fiind considerați sfinți protectori ai bisericii.

În unele sate românești, sărbătoarea durează trei zile, de pe 8 până pe 10 noiembrie, prima zi fiind „Capul Arhanghelului”, a doua – „Mijlocul” și a treia – „Coada Arhanghelului”.

În unele zone de munte, în care Arhanghelii sunt celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii animalelor fac o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieților” (denumire pentru berbecii despărțiți de oi), ce este considerată a fi purtătoare de fecunditate. Există obiceiul ca turta să fie aruncată în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor, iar dacă turta cade cu fața în sus este semn încurajator considerându-se că primăvara toate oile vor avea miei, iar dacă turta cade cu fața în jos este motiv de mare supărare printre ciobani.

De asemenea, munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine și se pune că cel care încalcă această tradiție se va chinui mult în ceasul morții sale.

Praznicul din această zi este și sărbătoarea Jandarmeriei, care îi are ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, motiv pentru care în toate unitățile de jandarmi se se oficiază slujbe religioase.

Astăzi, circa 1,3 milioane de români care poartă numele Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela etc. își serbează onomastica.


Citește mai multe aici: DOCUMENTAR: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil




RADOR