Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Politicianul maghiar care a amenințat o jurnalistă de la Radio Tg. Mureș a demisionat

Publicat: vineri, 11 Noiembrie 2022 , ora 18.50
Sursa foto: radiomures.ro
Sursa foto: radiomures.ro

Responsabilul pentru politică națională al Mișcării Patria Noastră, Bartha Barna, care a amenințat o jurnalistă de etnie maghiară a Societății Române de Radiodifuziune, a demisionat.

Demisia a fost anunțată de László Toroczkai, președintele mișcării Patria Noastră, care a precizat, însă, că Bartha Barna a trebuit să demisioneze nu din cauza declarației sale cu privire la spânzurarea jurnalistei, ci a faptului că respectiva declarație a fost formulată greșit.

O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe la care a participat politicianul maghiar probează faptul că este menționat numele jurnalistei, dar și că acesta a făcut mai multe aprecieri xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești:

“…puteți să o vedeți pe Parászka Boróka, o puteți auzi la Radio Târgu-Mureș. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem (...) Asistăm la țiganizarea secuimii și a poporului maghiar", a spus Bartha Barna.

Societatea Română de Radiodifuziune a reacționat la comentariile lui Bartha Barna, considerându-le drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă (vezi aici).

Și premierul Nicolae Ciucă a calificat drept un atac grav la adresa valorilor democratice” amenințările formulate la adresa jurnalistei, solicitând în același timp instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea reprezentanților mass-media”.

Și ActiveWatch și-a exprimat solidaritatea cu Parászka Boróka și a cerut Parchetului General să se autosesizeze.

Condamnăm ferm discursul public extremist de incitare la violență împotriva acestei jurnaliste și de incitare la ură și discriminare împotriva atât a jurnaliștilor, cât și a minorităților etnice romă și evreiască, de care se face responsabil politicianul Bartha Barna”, a transmis organizația.

Sursa foto: radiomures.ro


Radio România