Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Tehnologie nouă implementată la Cupa Mondială 2022 din Qatar

Publicat: miercuri, 16 Noiembrie 2022 , ora 15.44
Sursa foto: www.qatar2022.qa
Sursa foto: www.qatar2022.qa

Cupa Mondială 2022 din Qatar va continua implementarea tehnologiei în lumea fotbalului, odată cu oficializarea ofsaidului automat.

După ce, în 2018 apărea VAR-ul, la turneul final din Rusia, acum FIFA a validat utilizarea la turneul qatarian a "tehnologiei semi-automatizate a ofsaidului".

SAOT, pe scurt, este un mecanism a cărui scop este să accelereze și să fiabilizeze deciziile arbitrilor.

Testată în premieră la Cupa Arabă, la finele lui 2021 și apoi, punctual, în unele jocuri din Liga Campionilor, tehnologia permite să stabilească în orice moment poziția jucătorilor și a balonului, facilitând detectarea ofsaidului fără totuși să înlocuiască aprecierile arbitrilor.

În Qatar, acest sistem va utiliza 12 camere plasate sub acoperișurile stadioanelor și va controla "până la 29 de puncte de date, de 50 de ori pe secundă", în timp ce un captator plasat în centrul balonului va trimite date de "500 ori pe secundă", determinând momentul cel mai precis în care este jucat și pe care ochiul uman nu-l poate percepe.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, precizează FIFA, o alertă va fi transmisă arbitrilor video "de fiecare dată când balonul este primit de un atacant care se afla în poziție de ofsaid" în momentul pasei, și va informa arbitrul principal, căruia îi va reveni decizia finală.

Cupa Mondială de fotbal din Qatar va debuta cu meciul dintre echipa țării gazdă și Ecuador, duminică, de la ora 18:00, ora României, pe Stadionul Al Bayt, în cadrul Grupei A.

Turneul final se va desfășura în perioada 20 noiembrie-18 decembrie și se va încheia cu finala, care va fi găzduită de Lusail Stadium.

Adrian Susanu