Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

România mai are de așteptat până când va intra în spațiul Schengen

Publicat: joi, 8 Decembrie 2022 , ora 20.30
Sursa foto: romania-actualitati.ro
Sursa foto: romania-actualitati.ro

România mai are de așteptat până când va intra în spațiul Schengen, de liberă circulație, la fel și Bulgaria.

La reuniunea de astăzi, de la Bruxelles, Austria și Olanda s-au pronunțat împotrivă, iar pentru luarea unei decizii era nevoie de unanimitate.

În schimb, Croația, pentru care s-a votat separat, va fi primită de la 1 ianuarie.

Delegația olandeză a menționat că votul negativ exprimat a fost strict pentru aderarea Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, s-a arătat dezamăgită de rezultatul votului și a transmis un mesaj pentru români și bulgari:

Meritați să fiți membrii cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Meritați să aveți acces deplin la zona de liberă circulație. Aveți sprijinul puternic al Comisiei. Sunt dezamăgită. Cred că este foarte clar că atunci când dăm dovadă de unitate la nivelul întregii Uniuni suntem puternici și putem avea rezultate. În cazul aderării României și Bulgariei nu am fost uniți, iar acest lucru este semn de slăbiciune”.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, într-o declarație de presă, că România merita să primească un vot favorabil:

O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic. România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum. (…) Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge".

Pe de altă parte, oameni de afaceri brașoveni au explicat ce înseamnă pentru economie faptul că România nu este membru Schengen.

Faptul că stau tirurile noastre foarte mult în vamă, la ieșirea din România, (...) trebuie să îți iei un timp de trei zile pentru livrare, da, e o problemă și asta. (...) dacă o să fim acceptați în spațiul Schengen și nu va mai fi acest timp pierdut la vamă (...) va fi un avantaj și pentru partenerii din Occident, pentru că reușim să le dăm mai repede produsele pe care noi le producem”, a precizat patronul unei firme brașovene care face export, Cristi Câdă.

Probleme sunt și în ceea ce privește importul mărfurilor din spațiul Schengen. Nu numai întârzierile și cheltuiala suplimentară prin așteptarea la vamă se numără printre pierderile înregistrate de România.

„Un avantaj major (n.r. cu privire la o posibilă aderare a României) (…) s-ar reduce atât din cheltuielile cu personalul, cât și timpii de așteptare din graniță, dar totodată există și pe partea social-economică: s-ar reduce și personalul din graniță, cheltuielile cu personalul din granițe, timpii de așteptare, chiar și în aeroport (...) ar fi reduși, pentru că nu ar mai exista controlul pașapoartelor și altor documente”, a explicat reprezentanta Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Andreea Păiușanu.

Potrivit Radio România Actualități, o variantă în privința aderării ar putea fi solicitarea președintelui României ca tema să fie inclusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare.



Radio România Brașov FM