Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

5 urși din Argeș vor fi monitorizați GPS pentru a le înțelege comportamentul și pentru a preveni conflictele

Publicat: luni, 12 Decembrie 2022 , ora 18.55

Pentru că întâlnirile dintre om și urs au devenit tot mai frecvente, specialiștii Fundației Conservation Carpathia au inițiat un proiect pilot de cercetare pentru înțelegera comportamentului urșilor și pentru prevenirea conflictelor dintre animale și oameni.

Proiectul presupune studierea și înțelegerea comportamentelor urșilor care creează probleme, prin montarea unor colare GPS, iar pentru început cinci urși din județul Argeș vor fi monitorizați prin astfel de dispozitive.

Pe termen scurt, faptul că acești urși vor fi dotați cu colare GPS, oricând un astfel de urs se întoarce și se apropie de localități, iar rangerii vor fi anunțați prin mesaje SMS, mail și altele și vor știi exact că un anumit urs urmeză să vină într-o zonă bine precizată. Este mult mai ușor să previi și să te duci direct acolo când știi că ursul va veni. În cazul acestor atacuri, inclusiv asupra animalelor domestice, este foarte important să știi unde va fi următorul atac și mai ales când este iminent (...) Ne ajută să identificăm și să documentăm care sunt sursele de atracție pentru urși în localități”, a explicat Mihai Zotta, director Conservare al Fundației Conservation Carpathia.

Colarele GPS sunt dotate cu sisteme de desprindere automată, astfel încât la finalizarea studiului, sau mai devreme, la comandă, acestea se vor elibera.

Datele stocate vor fi apoi analizate de specialiști.


Radio România Brașov FM