Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Greva profesorilor continuă. Concluzii după ce sindicaliștii din Educație au vorbit cu premierul

Publicat: marți, 30 Mai 2023 , ora 15.19
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație, în cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Ligia Deca, fiind prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din învățământ.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Ciucă "a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului, pentru baza grilei de salarizare din învățământ, la nivelul salariului mediu brut pe economie.

"Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și, ulterior, prezentat luni, în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României. În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să-i fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie", se arată în comunicat.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ, precizează sursa citată.

Greva din Educație continuă în condițiile în care autoritățile nu au acceptat solicitările sindicaliștilor de creștere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunțat marți, în Piața Victoriei, liderii de sindicat, după întâlnirea cu reprezentanții Guvernului.

"Cererea noastră și anume de a se majora salariile așa cum am cerut ieri: aplicarea articolului 12 din Legea 153 nu se acceptă. Este vorba de o creștere de 20% a salariilor", a arătat liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

În aceste condiții, sindicaliștii spun că vor continua acțiunile de protest și solicită intervenția de urgență a președintelui Klaus Iohannis.