Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

MAE confirmă decesul a două persoane cu cetățenie română în războiul din Israel

Publicat: vineri, 13 Octombrie 2023 , ora 13.33
Sursa foto: Agerpres / XINHUA
Sursa foto: Agerpres / XINHUA

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, și-au pierdut viața în războiul din Israel.

Potrivit reprezentanților ministerului, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români.

Până la acest moment, peste 2.000 de români au revenit în siguranță din Israel, informează Radio România Actualități.

Alți 127 de cetățeni români au revenit în siguranță în țară în ultimele 24 de ore, prin intermediul a trei curse operate de mai multe companii aeriene.

De asemenea, 350 de români din Gaza sunt în atenția autorităților de la București, iar 150 dintre ei au cerut deja ajutor pentru a se întoarce în țară.

Ieri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul analizează posibilitatea de a suporta financiar transportul pentru repatrierea cu ajutorul TAROM a cetățenilor români cu venituri mici.

Pe de altă parte, armata israeliană a informat Națiunile Unite, în această dimineață, că peste un milion de palestinieni din nordul Fâșiei Gaza trebuie să se mute în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, în ceea ce ar putea fi pregătirea ofensivei terestre israeliene.

ONU afirmă într-un comunicat că o astfel de mișcare este imposibilă fără consecințe umanitare devastatoare și a cerut Israelului să-și anuleze ordinul.

Potrivit CNN, Societatea Palestiniană de Semilună Roșie (PRCS) a lansat un apel către comunitatea internațională să "împiedice o catastrofă umanitară" în Gaza, insistând că "nu există nicio zonă sigură" pentru evacuarea civililor, după ce Israelul a cerut ca jumătate din populația teritoriului palestinian să migreze către sud. "Nu dispunem de mijloace pentru a-i evacua pe cei bolnavi și răniți din spitalele noastre și nici pe vârstnici și pe cei cu dizabilități. Nu există nicio zonă sigura în întreaga Fâșie Gaza (...) Întreaga populație din Gaza simte că lumea îi întoarce spatele", se precizează într-un comunicat PRCS.

Sute de mii de palestinieni dintr-o populație de peste 2,2 milioane s-au refugiat deja din zonele bombardate intens de Israel, după ce Hamas i-a atacat, sâmbătă, teritoriul.

Potrivit armatei israeliene, au fost lovite 3.600 de ținte cu 6.000 de bombe în decurs de 6 zile.

Parlamentul Israelului a confirmat, ieri seară, noul guvern de urgență al țării, iar deputații din partidul "Tabăra statală'', singurul din opoziție care a aderat la acest guvern, au depus jurămintele de credință.

Momentul cel mai semnificativ al zilei l-a constituit sosirea în Israel a secretarului american de stat, Antony Blinken, care a adus cu sine un nou mesaj de susținere al președintelui Joe Biden, în care acesta le propune israelienilor să se concentreze doar asupra Fâșiei Gaza și să lase Libanul în grija americanilor.

Tradus în fapte, acest mesaj se susține pe împrejurarea că portavionul "General Ford", cel mai mare din dotarea Marinei Statelor Unite, se află deja în Mediterana și că un al doilea se îndreaptă spre aceeași destinație.

Tot ieri a mai fost consemnată o neașteptată declarație a președintelui egiptean, el-Sisi, care a condamnat organizația Hamas, spunând că lovește în toate principiile umanității, religiei și moralei.

În Iran și Irak, mii de persoane au ieșit vineri pe străzi pentru a-și exprima susținerea față de palestinieni, informează Agerpres.

La Teheran, manifestanții au fluturat drapele ale Iranului, palestiniene și ale Hezbollah, scandând sloganuri și desfășurând bannere pe care se putea citi „Jos America!” și „Jos Israelul!”.

Potrivit ultimului bilanț transmis de Forțele de Apărare ale Israelului, cel puțin 1.300 de civili au fost uciși în Israel, după ce Hamas a lansat un atac neașteptat la sfârșitul săptămânii trecute.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Lt.Col. Jonathan Conricus, a declarat că alte peste 3.000 de persoane au fost rănite în urma atacurilor teroriste.

Sursa foto: Agerpres / XINHUA

Radio România Brașov FM