Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cum va fi vremea în primele zile din 2024?

Publicat: luni, 1 Ianuarie 2024 , ora 10.03
Sursa foto: Radio România Brașov
Sursa foto: Radio România Brașov

Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării în prima săptămână din ianuarie, iar zăpada va mai fi prezentă doar la altitudini de peste 1.500 de metri, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Aceasta a precizat că primele zile din 2024 vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, cu maxime termice de 13-14 grade Celsius, iar cunoscutul ger al Bobotezei din ziua de 6 ianuarie va lipsi cu desăvârșire.

Actualizarea estimărilor pentru luna ianuarie 2024 confirmă semnalul pentru o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în prima săptămână a noului an, cu abateri termice pozitive la nivelul temperaturilor medii zilnice mai mari de 5 până chiar 10 grade Celsius, pentru că în mod obișnuit ar trebui să ne așteptăm la maxime până la cel mult 4-5 grade Celsius, iar maximele, în prima săptămână, cu mici variații de la o zi la alta a anului 2024, vor fi cuprinse între 5 până la posibil 13-14 grade. La acest moment putem să apreciem că și ziua de 6 ianuarie, de ziua Bobotezei, va fi mai caldă decât în mod obișnuit, dar cu siguranță pe măsură ce ne apropiem de ziua respectivă vom actualiza informațiile, însă estimările indică o probabilitate ridicată ca prima săptămână din noul an să fie o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit„, a subliniat șefa ANM.

Potrivit sursei citate, zăpada va lipsi în primele zile din noul an în zonele joase de relief, inclusiv în Capitală, la fel cum s-a întâmplat și de Crăciun.

Este posibil ca doar la altitudini mai mari de 1.500 de metri să mai avem strat de zăpadă, pentru că vremea caldă din ultima decadă a lunii decembrie a favorizat topirea lentă a stratului consistent înregistrat în intervalele în care am avut fenomene de iarnă„, a adăugat Elena Mateescu.

2023, cel mai călduros an

În ceea ce privește maximele termice înregistrate în 2023, directorul general al ANM a susținut că anul care abia s-a încheiat are toate șansele să fie declarat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din țara noastră.

Am avut recorduri în data de 25 decembrie, am înregistrat 21 de grade la Calafat, iar în 26 decembrie, 21 de grade la Târgoviște. De asemenea, la nivelul temperaturilor minime și maxime am înregistrat la foarte multe stații meteorologice recorduri zilnice. De pildă, în 26 decembrie, la 91 de stații meteorologice din cele 166 aflate în sistemul meteorologic român am înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturilor maxime pentru o zi de 26 decembrie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră. Anul 2023, având în vedere simulările datelor măsurate de la 1 ianuarie și până în data de 26 decembrie 2023, cel puțin până la acest moment, este cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, cu abatere termică pozitivă mai mare de două grade, depășind recordul înregistrat în 2019„, a concluzionat directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Marian STOICA