Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Creștinii sărbătoresc astăzi Botezul Domnului

Publicat: sâmbătă, 6 Ianuarie 2024 , ora 7.00
Sursa foto: arhivă / Rador
Sursa foto: arhivă / Rador

Creștinii sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau popular Boboteaza.

Sărbătoarea Botezului Domnului se mai numește și „Epifanie”, care înseamnă „Arătare”, fiind ziua în care s-a arătat în lume Dumnezeu, Sfânta Treime: Tatăl a grăit din ceruri, Fiul era în apă și se boteza, iar Duhul Sfânt a pogorât asupra Lui.


Tocmai de aceea, de Bobotează, preotul, alături de credincioși, se roagă lui Dumnezeu să trimită pe Duhul Său Cel Sfânt să sfințească apa, precum a sfințit apa Iordanului în ziua Botezului Domnului.

Tradiții de Bobotează

Conform tradiției românești, începând din ajunul Bobotezei, timp de 3 zile sunt interzise certurile în casă și, de asemenea, nu se imprumtă nimic, pentru că astfel se consideră că se îndepărtează belșugul din gospodărie.

Pentru a-și visa ursitul, fetele de măritat obișnuiesc să își așeze sub pernă, în nopțile celor trei zile de Bobotează, fire de busuioc sfințit din mănunchiul cu care a stropit preotul prin casă. Tot în acest sens se spune că dacă fetele cad pe gheață de Bobotează e semn că se vor mărita în acel an.

Un obicei foarte prețuit, mai ales în satele din nordul țării, este Iordănitul femeilor: femeile se adună în grupuri mari acasă la cineva, în noaptea dintre Bobotează și Sfântul Ioan, unde duc alimente și băutură, servesc masa și petrec întreaga noapte – acesta fiind ospățul care marchează finalul sărbătorilor de iarnă, iar dimineața ies pe stradă și îi iau pe sus bărbații întâlniți, îi duc la râu și îi amenință cu aruncarea în apă. În alte zone există tradiția integrării tinerelor fete măritate în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă de fântână sau de la râu.

Se spune că timp de 9 zile de la Bobotează nu se spală rufe, pentru a nu se întina apa sfințită.

Tot de Bobotează există tradiția larg răspândită ca după finalul slujbei, preoții să arunce în apă o cruce sfințită, iar despre cel care o găsește primul, dintre bărbații care se aruncă în apă după aceasta, se spune că va avea noroc tot anul.

Sursa: Rador

Radio România Brașov