Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Colegiul Medicilor Stomatologi își exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii

Publicat: vineri, 12 Ianuarie 2024 , ora 15.15
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Colegiul Medicilor Stomatologi din România își exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice, în contextul în care starea precară a sănătății orale din România ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Anul acesta, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad, în total, cu 50%.

Legea 421/2023, publicată în Monitorul Oficial în luna decembrie 2023, prevede ca fondurile decontate serviciilor stomatologice să scadă în total cu 50%, precum și scăderea valorii punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei.

Membrii Colegiului Medicilor Stomatologi din România susțin că acest lucru va adânci și mai mult decalajul dintre România și Uniunea Europeană, asta în contextul în care țara noastră este deja pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mediu anual de consultații stomatologice.

Totodată, reprezentanții Colegiului vorbesc despre importanța strategică a susținerii programelor de prevenție, atât pentru îmbunătățirea stării sănătății orale a românilor, cât și pentru economisirea fondurilor publice, în contextul în care costul tratării afecțiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecțiunilor stomatologice avansate.

În acest sens, a fost reactualizată în mod pulic solicitarea din data de 22 decembrie 2023, transmisă de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Celea, privind desemnarea unui grup de lucru comun care să identifice cele mai bune soluții prin care sănătatea orală a românilor să fie îmbunătățită.

Ruxandra Stoica