Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Medicii de familie protestează față de reducerea valorii punctului pentru consultații

Publicat: luni, 15 Ianuarie 2024 , ora 18.50
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Reprezentanții medicilor de familie sunt așteptați joi la negocieri la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a găsi soluții care să permită finanțarea corespunzătoare a domeniului.

Potrivit Radio România Actualități, invitația vine în contextul protestelor declanșate astăzi de medici de familie și din ambulatoriile de specialitate din mai multe orașe, care spun că proiectul noului plan-cadru publicat de autorități le-ar reduce veniturile cu cel puțin un sfert.

Mai mult, medicii de familie amenință că de la 1 februarie vor consulta pacienții doar contra cost, dacă nu se revine la tarifele actuale.

Medicii de familie au cerut ca valorile punctelor serviciilor oferite de ei să rămână la nivelul din această lună.

„Un cabinet de medic specialist cu 400 de consultații și 20 de domicilii pierde în jur de 11.330 lei față de anul precedent. Pentru un medic primar, pentru aceeași categorie de 2.200 de asigurați și 400 de consultații, o pierdere de 13.506”, a spus medicul de familie Cătălin Petrencic.

Președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, doctor Cosmin Alexandrescu, precizează că CNAS va mai lua și o altă măsură care va complica procesul de decontare a serviciilor oferite de ei:

“Pe viitor, consultația medicală nu va fi doar semnată, efectuată și validată, va trebui să fie și confirmată. Adică, funcționarii Casei de Asigurări vor trebui să sune pacientul să confirme că a fost la medic”.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, face apel pentru găsirea unei soluții care să permită finanțarea corespunzătoare a activităților medicilor de familie, iar președintele interimar al CNAS, Cristian Celea, a menționat:

“E un lucru pe care l-am discutat împreună cu Ministerul de Finanțe pentru a găsi soluții și pentru a găsi o manieră în care cei care nu trebuie să sufere sunt pacienții”.

Negocierile dintre reprezentanții medicilor și cei ai CNAS sunt programate pentru joi.

Radio România Actualități