Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Risc însemnat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Publicat: marți, 23 Ianuarie 2024 , ora 14.59
Sursa foto: arhivă / Radio Vacanța
Sursa foto: arhivă / Radio Vacanța
Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă, precum și intensificarea precipitațiilor din zona montană, salvatorii montani brașoveni vă recomandă să vă informați despre starea vremii înainte de a porni la drum.

De asemenea, este important să vă echipați corespunzător și să alegeți cu grijă traseul deoarece în Făgăraș și Bucegi riscul de avalanșă este însemnat, de 3 din 5.

La peste 1800 m, în partea superioară a stratului este zăpadă recent depusă, mai ales pe versanții nordici, cu rezistență și stabilitate reduse, așezată peste stratul mai vechi din profunzime, care este în general înghețat și stabil.

Pe văi și în zonele adăpostite se întâlnesc acumulări în depozite mai însemnate, atât mai vechi cât și mai recente, iar pe creste sunt unele plăci de vânt, în special pe versanții estici.

Stratul mai instabil de la suprafață, chiar dacă nu are grosimi importante decât pe anumite pante, va putea aluneca peste cel vechi în special la supraîncărcări, favorizând declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul fiind însemnat.

Salvamontiștii brașoveni recomandă să aveți mereu în rucsac următoarele lucruri: o geacă împotriva vântului, un polar și o pelerină impermeabilă, lanternă frontală și baterii de rezervă, hartă, busolă, briceag multifuncțional, baterie externă pentru telefon, folie de supraviețuire, o sticlă de apă, hrană și un baton energizant.

Totodată instalați pe telefon aplicațiile Apel 112 și SALVAMONT.


Nucu Jalea