Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

România deține, pentru doi ani, președinția Subcomitetului Științific și Tehnic al Comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic

Publicat: luni, 29 Ianuarie 2024 , ora 16.26
Sursa foto: Facebook / United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA)
Sursa foto: Facebook / United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA)
România deține, pentru următorii doi ani, președinția Subcomitetului Științific și Tehnic (STSC) al Comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic (COPUOS).

Președinte a fost aleasă Ulpia Elena Botezatu, specialistă în cadrul Agenției Spațiale Române, iar anunțul a fost făcut astăzi, de către brașoveanul Dumitru Prunariu, la cea de-a 61-a sesiune a subcomitetului, reunit la Viena.

„Ulpia Elena Botezatu este specialistă în cadrul Agenției Spațiale Române și a fost propusă pentru această poziție de grupul statelor est-europene. Din comitet fac parte acum 107 state membre și peste 50 de organizații inter și neguvernamentale, care au posibilitatea să participe la dezbaterile pe diferite probleme globale, printre care climatul și modul în care se rezolvă aceste probleme, prin informații din spațiul cosmic, deșeuri cosmice, probleme legate de sustenabilitatea, durabilitatea activităților cosmice, utilizarea surselor de energie nucleară în spațiul cosmic, cu reglementările aferente și, mai nou, probleme legate de viitoarea exploatare și explorare a Lunii”, a spus Dumitru Prunariu.

STSC se reunește în fiecare an, timp de două săptămâni, pentru a discuta chestiuni legate de aspectele științifice și tehnice ale activităților spațiale.

Comitetul pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic a fost înființat de Adunarea Generală a ONU în 1959.

România a mai deținut atât președinția Subcomitetului Științific și Tehnic, cât și a Comitetului în întregul lui, prin cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, fost președinte al Agenției Spațiale Române, și prin Marius Ioan Piso, de asemenea fost președinte al Agenției Spațiale Române.

“Prin această nouă președinție deținută de România, noi continuăm activitățile la acest nivel, continuăm implicarea României la nivel înalt în problemele globale și asigurăm o continuitate a intereselor noastre naționale prin intermediul celor care ne reprezintă în comitet. Pot să vă spun că anii trecuți, eu am fost ales co-vicepreședinte al grupului de lucru care a elaborat agenda spațială 2031, cu agendă spațială adoptată ulterior printr-o rezoluție a adunării generale ONU”,
a adăugat Dumitru Prunariu.

Adina Chirvasă