Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată astăzi și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Publicat: luni, 5 Februarie 2024 , ora 16.45
Sursa foto: captură video
Sursa foto: captură video

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată în fiecare an în 4 februarie, este un nou prilej de a invita populația la conștientizare și la acțiune pentru o lume mai puțin împovărată de această boală.

Momentul este marcat astăzi și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, printr-un eveniment organizat la București, cu rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei românești, cu toate componentele sale: screening populațional pentru o diagnosticare precoce, investigații genetice și moleculare pentru acces la terapii țintite, creșterea calității vieții pacienților cu cancer, soluții pentru eliminarea discontinuității tratamentelor, monitorizare și programe de reabilitare.

„Avem în România, conform datelor, o creștere cu 21% a cazurilor noi de cancere. Trăim zile destul de crâncene privind tratamentele noastre, ale pacienților. Chiar dacă s-au făcut pași privind accesul la investigații și tratamente, acești pași nu sunt suficienți pentru a avea o reușită privind supraviețuirea. În fiecare an, în România avem peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu 46% mai multe decese față de media europeană”, a precizat președintele FABC, Cezar Irimia.

Evenimentul se concentrează pe mărturii ale pacienților, pe poveștile de viață ale acestora și pe experiențele lor în sistemul medical românesc, toate în contextul lipsei implementării legii adoptate în 2022 privind Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului:



Sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienții cu cancer în România.

Potrivit statisticilor, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial.

Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac și de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical și tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Camelia Vlad