Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Șapte noi ocupații urmează să fie introduse în COR

Publicat: marți, 6 Februarie 2024 , ora 12.23
Sursa foto: mmuncii.ro
Sursa foto: mmuncii.ro
Șapte noi ocupații urmează să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) în baza ordinului comun semnat de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și de președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, în urma solicitărilor angajatorilor.

Potrivit ministrului muncii, noile meserii apărute în COR sunt absolut necesare la evoluțiile pieței muncii și la noile tehnologii care impun schimbarea standardelor ocupaționale.

Farmacist primar, tehnician mecatronist, atașat pentru muncă și afaceri sociale, programator grafic de execuție pentru realizarea proiectului, manager de cost pentru dezvoltarea proiectului, inginer transporturi rutiere de persoane, inginer transporturi rutiere de mărfuri sunt ultimele șapte ocupații recunoscute oficial în România.

Farmacistul primar are nevoie de studii superioare și are ca princiaple atribuții primirea rețetelor de medicamente de la medici și alți profesioniști din domeniul sănătății, verificarea istoricului medicației pacienților, asigurarea dozării și a administrării corecte a medicamentelor.

Inginerul de transporturi rutiere de mărfuri analizează, printre altele, cererea de transport și planifică cu ajutorul aplicațiilor geo-informaționale, transporturile rutiere de mărfuri; stabilește și supraveghează respectarea condițiilor de transport rutier pentru mărfurile perisabile, refrigerate și congelate și urmărește trasabilitatea mărfurilor.

Pentru a practica meseria de inginer de transporturi rutiere de persoane sunt necesare  studii superioare și printre atribuții se numără coordonarea transferului sau preluarea călători în situații deosebite sau întocmirea documentațiilor necesare pentru obținerea licențelor și avizelor necesare transportului de persoane.

Managerul de cost pentru dezvoltarea proiectului este persoana care planifică managementul costurilor proiectului și evaluaează riscurile legate de costuri.

Un programator grafic de execuție realizarea programelor grafice, monitorizează și controlează rapoartele privind graficul de execuție al proiectului.

Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare.

Tehnicianul mecatronist găsește și remediază defecțiunilor mecanice, electrice și electronice în echipamentele și sistemele mecatronice și ajută la proiectarea și soluțiilor mecatronice.
Ruxandra Stoica