Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Un nou tip de înșelăciune online

Publicat: luni, 12 Februarie 2024 , ora 12.28
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Un nou mod de înșelăciune a infractorilor cibernetici lasă utlilizatorii online fără bani în cont.

Poliția română avertizează că noua metodă - "Apreciază postări pentru bani" - este una care se răspândește repede prin aplicațiile de mesagerie.  

Înșelăciunea pornește de la niște mesaje nesolicitate pe care utilizatorii le primesc pe aplicațiile de mesagerie. Ele sunt fie în limba engleză, fie în română și îi îndeamnă pe oameni să aprecieze anumite postări, în special clipuri de pe platforme de specialitate și promit un venit sigur, informează Radio România Actualități.

Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările.

Acestea se încadrează între 10 și 50 de lei și sunt menite să câștige încrederea potențialelor victime. Apoi, utilizatorii sunt încurajați să investească sume mai mari, pe platforme care promit câștiguri substanțiale.  

Promisiunile sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupușii "specialiști" în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari. Dar acești "specialiști" sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date personale de identificare și sume importante de bani de la persoanele vătămate.

Poliția Română recomadă să nu furnizați niciodată date personale, numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărții de identitate, sau informații bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure.

Evitați accesarea link-urilor suspecte și nu răspundeți la cererile de bani sau la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate și verificați întotdeauna legitimitatea companiei sau a persoanei care face solicitarea.
Radio România Brașov