Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Gripele și pneumoniile, în creștere la Brașov

Publicat: luni, 12 Februarie 2024 , ora 15.29
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Numărul cazurilor de gripă, pneumonii, infecții respiratorii și covid este în creștere la Brașov, la fel ca în toată țara.

Din informațiile transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov aflăm că, la ora actuală, numărul pacienților diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii, mai ales în rândul copiilor, este de aproximativ 3.500 în județul nostru, în timp ce pneumoniile sunt de circa 500.

Multe dintre aceste cazuri au fost spitalizate.

Care sunt cauzele care duc la această situație ne-a spus medicul primar pneumolog la Spitalul Clinic de Pneumologie și Boli Infecțioase Brașov, dr. Dorina Frosin:

“Peste tot sunt modificări ale condițiilor meteo și aceste variații mari de temperatură dintre zi și noapte, de la o săptămână la alta, fac ca foarte ușor să se transmită infecțiile, de obicei virale, care deschid calea infecțiilor bacteriene. O parte din populație este vaccinată, o parte din populație nu este vaccinată și avem, astfel, un anumit număr de pacienți care se prezintă la serviciile de urgență în număr din ce în ce mai mare, pentru că ei își dau unii altora: părinții, bunicii, copiii”.

Pneumologul brașovean recomandă brașovenilor ca la primele semne de boală să se adreseze medicilor de familie, pentru diagnostic corect și tratament corespunzător.

“Gripa în sine poate să dea și pneumonie, poate să nu dea și pneumonie, dar dacă starea pacientului este gravă, nu-l poți lăsa, trebuie să-l internezi. Cazurile acestea care sunt urgente, de obicei vin cu tuse accentuată, febră și destaturări, deci dispnee, nu le ajunge aerul pe care îl inspiră și nu se pot descurca singuri la domiciliu. Sunt multe persoane care au nevoie de ajutor, alții nu au la cine să apeleze pentru că aparținătorii sunt de dimineață până seara plecați la serviciu și acești pacienți, care sunt și febrili, și cu tuse, și slăbiți, nu se pot autoservi și e nevoie să se interneze”, a adăugat dr. Dorina Frosin.

Purtarea măștilor de protecție în locurile aglomerate, evitarea zonelor poluate, alegerea ținutelor vestimentare în funcție de temperaturile de afară și alimentație bogată în vitamine și minerale, sunt doar câteva dintre sfaturile medicilor pentru a ocoli infecțiile căilor respiratorii.

Camelia Vlad