Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Plecarea spre Lună, amânată din nou

Publicat: miercuri, 14 Februarie 2024 , ora 16.08
Sursa foto: Reuters
Sursa foto: Reuters

După eșecul primei tentative de aselenizare a unei companii private americane, luna trecută, o altă societate a fost nevoită să amâne până joi o decolare către Lună din statul Florida, păstrând în continuare vie speranța de a deveni prima firmă privată care va reuși o aselenizare controlată, transmite AFP.

Misiunea, denumită IM-1, constă în trimiterea pe Lună a unei sonde de aselenizare cu înălțimea de peste patru metri, dezvoltată de compania texană Intuitive Machines, fondată în 2013.

Dispozitivul urmează să fie lansat cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, iar decolarea va avea loc în cursul nopții de miercuri spre joi, la ora locală 01:05 (06:05 GMT) de la Centrul Spațial Kennedy, a declarat agenția spațială americană NASA, care a menționat o problemă la temperatura metanului pentru a explica amânarea.

În ianuarie, compania Astrobotic nu a reușit să ajungă pe Lună din cauza unei scurgeri de combustibil, iar sonda sa de aselenizare a fost distrusă în mod deliberat în zbor.

Dacă totul funcționează corespunzător de data aceasta, sonda va aseleniza săptămâna viitoare, la 22 februarie.

Datorită combustibilului utilizat (oxigen lichid și metan), care face posibilă instalarea unui motor foarte mare, călătoria către Lună se face foarte rapid, a explicat Trent Martin, inițiatorul programului.

Locul de aselenizare ales este un crater situat în apropiere de polul sudic al Lunii, încă puțin explorat.

Polul sudic al Lunii este important pentru NASA, deoarece acesta este locul în care agenția spațială americană intenționează să plaseze astronauții, în cadrul misiunilor Artemis. Motivul: acolo este apă sub formă de gheață, care ar putea fi exploatată.

Artemis 3, prima misiune cu echipaj uman care va ateriza în acel loc de pe Lună, este planificată pentru 2026.

Nucu Jalea