Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

15 februarie - Ziua Națională a Lecturii

Publicat: joi, 15 Februarie 2024 , ora 13.35

Ziua Națională a Lecturii este marcată, începând din 2022, la data de 15 februarie, în fiecare an.

Data a fost aleasă pentru că  reprezintă ziua de naștere a două mari personalități ale României: Titu Maiorescu și Spiru Haret.


România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Potrivit statisticilor realizate la nivel național și european, românii, în special copiii și tinerii, citesc foarte puțin.

„68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună și 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcțional în România și aproape 50% dintre absolvenții de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat și au dificultăți la Evaluările naționale”, se arată pe www.cdep.ro.

„Cititul ne aduce cunoaștere, toleranță, ne aduce înțelegerea trecutului. Nicolae Iorga spunea că un popor care nu-și cunoaște trecutul este condamnat să-l repete”, a transmis astăzi, pe Facebook ministrul Culturii, Raluca Turcan:

Theodora Ghiorghiu