Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Julian Assange, ultima bătălie. „Dacă pierde, nu mai există nicio posibilitate de a face apel”

Publicat: marți, 20 Februarie 2024 , ora 12.03
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, încearcă să obțină de la justiția britanică un ultim recurs împotriva extrădării sale în Statele Unite, unde ar urma să fie judecat pentru publicarea a sute de mii de documente militare și diplomatice secrete, transmite AFP. 

Înaintea audierii care începe astăzi, susținătorii lui Assange au tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile pentru viața australianului în vârstă de 52 de ani, încarcerat de aproape cinci ani în Marea Britanie, într-un caz ridicat la rangul de simbol al amenințărilor la adresa libertății presei. 

Astăzi și mâine, justiția britanică va examina refuzul de a-l autoriza pe Assange să conteste în apel extrădarea sa în Statele Unite, acceptată în iunie 2022 de guvernul britanic. 

„Dacă pierde, nu mai există nicio posibilitate de a face apel în Marea Britanie”, a subliniat luni la BBC Stella Assange, soția lui Julian, cu care are doi copii. 

Justiția britanică a decis inițial în favoarea lui Assange în ianuarie 2021, când judecătoarea Vanessa Baraitser a refuzat să autorizeze extrădarea sa, în temeiul riscului că fondatorul Wikileaks s-ar putea sinucide. Decizia judecătoarei a fost însă infirmată ulterior. 

Julian Assange riscă până la 175 ani de închisoare în SUA, unde este urmărit pentru publicarea începând din 2010 a peste 700.000 de documente confidențiale despre activitățile militare și diplomatice ale Statelor Unite, mai ales în Irak și Afganistan. Printre materialele publicate se află și o înregistrare video în care mai mulți civili, printre care doi jurnaliști ai agenției Reuters, sunt uciși de tiruri trase dintr-un elicopter american de luptă în Irak, în iulie 2007. Documentele fuseseră obținute grație unui soldat american, Chelsea Manning. Condamnată în august 2013 la 35 ani de închisoare de o curte marțială, Chelsea Manning (născută Bradley Manning) a fost eliberată după șapte ani după ce președintele Barack Obama i-a comutat pedeapsa.
Nucu JALEA