Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Azota Popescu, discuții în Parlament pentru modificarea Legii adopției

Publicat: miercuri, 21 Februarie 2024 , ora 19.02
Sursa foto: Radio România Brașov
Sursa foto: Radio România Brașov

Președintele Asociației Catharsis, Azota Popescu, a fost invitată de președintele subcomisiei pentru drepturile copilului din Camera Deputaților, Cristian Paul Ichim, la Palatul Parlamentului. Azota Popescu are patru propuneri de modificare a Legii adopției și le-a susținut în fața deputatului băcăuan.

În primul rând, respectarea convenției de la Strasbourg privind consimțământul mamei la adopție și al tatălui dacă există. Dacă Strasbourg-ul spune clar că este nevoie de 45 de zile de la abandonul copilului, de ce România ține copiii până la 18 ani în sistem și încă nu cere consimțământul mamei? Deci, am cerut să se respecte Strasbourg-ul privind termenul de acordare a consimțământului din partea părinților biologici”, a declarat Azota Popescu.

În cazul românilor stabiliți în străinătate, Azota Popescu a propus ca aceștia să fie tratați ca orice alt cetățean român și să nu mai fie necesar să locuiască 6 luni neîntrerupt în țară. De asemenea, Catharsis a propus și redeschiderea adopțiilor internaționale, așa cum România s-a angajat, precum și simplificarea procedurilor în cazul copiilor deveniți majori care vor să-și cunoască familia biologică.

Azota Popescu spune că este încrezătoare că propunerile sale au fost nu numai bine primite, ci vor fi și susținute de Cristian Paul Ichim în fața colegilor săi, astfel încât să fie transpuse în lege.

Faptul că ne-a ascultat, faptul că a înțeles, faptul că a spus că articolul acesta se abrogă, că aceste termene se elimină, vom face în viitor o dezbatere publică cu toate ONG-urile. Faptul că pasul următor este o dezbatere la nivel parlamentar cu toate ONG-urile care au drept obiect de activitate respectarea drepturilor copilului este mai mult decât ceea ce așteptam”, a completat Azota Popescu.

Deși Legea adopției în vigoare a fost modificată și republicată de patru ori până în prezent, totuși, această lege este în totală neconcordanță cu tratatele internaționale la care România este Stat Parte, motiv pentru care, în prezent, România are cel mai mare număr de copii abandonați de pe întreg continentul european, peste 40.000. Modificările propuse de Azota Popescu sunt gândite încât să ofere o mai mare șansă fiecărui copil abandonat să crească într-o familie.

Sorin ȚÎRCĂ