Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Doi ani de război în Ucraina cu declarații de susținere a țărilor europene și bilanțuri sumbre

Publicat: sâmbătă, 24 Februarie 2024 , ora 18.21
Sursa foto: REUTERS
Sursa foto: REUTERS

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este astăzi la Kiev, în ziua când se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Au fost "doi ani de violență, brutalitate, teroare și distrugere. Nu vom uita niciodată șocul inițial al atacului, oroarea evenimentelor de la Borodianka, Bucea, Mariupol", se arată în același comunicat, în care șefii principalelor instituții ale Uniunii Europene asigură că aceasta din urmă va susține mereu independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

UE a aprobat ieri si șl 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și companii chineze.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a avertizat astăzi pe omologul său rus, Vladimir Putin, că sprijinul Franței pentru Ucraina "nu va slăbi" și că "nu ar trebui să se bazeze pe o oboseală în rândul europenilor".

"Franța este și va rămâne alături de Ucraina și de poporul ucrainean", potrivit comunicatului dat publicității de Palatul Elysée.

Marea Britanie a anunțat astăzi un pachet financiar de 245 de milioane de lire sterline (287 de milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să-și refacă stocurile de muniție.

Președintele Klaus Iohannis afirmă că România va continua să ofere sprijinul său Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie, și va susține eforturile acestei țări de integrare în Uniunea Europeană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut ieri aliaților occidentali ai Ucrainei livrarea rapidă de noi sisteme antiaeriene și de avioane de luptă, pentru că trupele ucrainene simt lipsa acută a sprijinului aerian.

* Bilanțul războiului

La împlinirea a doi ani de război, Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a confirmat 30.041 de victime civile, din care 10.382 persoane și-au pierdut viața și 19.659 au fost rănite, cu precizarea că numărul real este probabil mai mare.

De asemenea, aproape 200.000 de soldați ruși sau ucraineni au fost uciși, potrivit surselor ucrainene și occidentale, citate de AFP.

Războiul din Ucraina a provocat pagube directe, însumând cel puțin 152 de miliarde de dolari în aproape doi ani, cele mai afectate sectoare fiind locuințele, transportul, comerțul, industria, agricultura și energia.

Pierderile financiare provocate de război pe parcursul acestei perioade sunt estimate la 499 miliarde de dolari. Costul total al reconstrucției și redresării în Ucraina este de 452,8 miliarde de euro în următorul deceniu.

Sursa info: Agerpres
Theodora Ghiorghiu