ACUM:
15.03
Călător pe unde și oriunde
Urmează:
16.00
Buletin de știri
Apoi:
16.03
Călător pe unde și oriunde (continuare)

Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Fiscul se digitalizează

Publicat: luni, 4 Martie 2024 , ora 12.13
Foto: Radio România Brașov
Foto: Radio România Brașov

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) implementează, în această perioadă, mai multe programe informatice menite să crească gradul de digitalizare a instituției.

Sistemul RO e-Transport își propune să revoluționeze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale. Pentru aceasta se operaționalizează modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informații în baza de date specifică.

De la punerea în funcțiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate, proporțional cu volumul de date înregistrat. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov, Oana Gonțea:

Împreună cu Autoritatea Vamală Română, ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca pe parte integrantă din RO-e-Transport, care va permite modernizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicat în mecanisme complexe de evaziune fiscală. Un alt demers menit să dezvolte capacitățile RO-e-Transport îl reprezintă inițierea unei achiziții publice de camere video ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO-e-Transport”.

În urma consultărilor, au rezultat modificări legislative în sensul armonizării obiectivelor urmărite de ANAF, cu realitatea din teren descrisă de partenerii de dialog. Eficiența măsurilor a fost testată prin acțiunile derulate în anul 2023 și începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport.

În cifre, acestea se traduc astfel: 2.095 de contribuabili verificați și sancțiuni contravenționale aplicate în valoare totală de peste 119 milioane de lei. De asemenea, vorbim de implicații fiscale estimate în valoare de peste 67 de milioane de lei.

Sorin ȚÎRCĂ