Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Dallas Cowboys este cea mai valoroasă franciză sportivă din lume

Publicat: joi, 22 Februarie 2024 , ora 12.34
Echipa Dallas Cowboys, din Liga profesionistă de fotbal american (NFL), este cea mai valoroasă franciză sportivă din lume, cu o valoare de piață de 9,2 miliarde de dolari, potrivit Sportico, platforma digitală specializată în analiza industriei sportului, informează EFE.

Datele Sportico s-au bazat pe rezultatele din ultimele 12 luni, în care echipa din Texas a înregistrat venituri de 1,05 miliarde de dolari.

Dallas Cowboys a fost înființată în 1960 și, de-a lungul istoriei sale, a câștigat de cinci ori Super Bowl-ul, fiind a doua echipă cu cele mai multe titluri de campioană a NFL, alături de San Francisco 49ers.

Echipa este patronată de miliardarul Jerry Jones, care a achiziționat franciza texană în 1989, în schimbul sumei de 150 de milioane de dolari.

Alături de Dallas Cowboys, care apare pe prima poziție, între locurile 6 și 10 se află formațiile New York Giants, Los Angeles Rams, New England Patriots, San Francisco 49ers și New York Jets.

Top 10 este completat, între locurile 2 și 5, de Golden State Warriors, New York Knicks și Los Angeles Lakers din liga nord-americană de baschet (NBA) și de New York Yankees, din Major League Baseball (MLB).

Fundamentale pentru acest succes sunt acordurile comerciale pe care NFL le are cu rețele precum ESPN, NBC, CBS, Fox și sisteme de streaming precum Amazon și YouTube, cu o valoare cumulată de 125 de miliarde de dolari.

Pe lângă cele 32 de echipe din NFL, lista cu cele mai valoroase 100 de francize sportive este completată de cele 30 de echipe NBA, 17 din MLB, 7 din NHL (liga profesionistă nord-americană de hochei) și 3 echipe de Formula 1.

În clasament figurează, totodată, 11 echipe de fotbal, cu Manchester United pe locul 13, cea mai bine plasată dintre cele șase reprezentate ale Premier League, două din liga spaniolă, Real Madrid (locul 19) și FC Barcelona (23), una din Bundesliga, Bayern Munchen (34), una din Franța, Paris Saint-Germain (60), și una din Serie A italiană, Juventus Torino (98).

AGERPRES
Nucu JALEA