Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Culoarea ochilor poate influența calitatea vederii

Publicat: joi, 7 Martie 2024 , ora 13.01
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Potrivit unui studiu recent realizat în Regatul Unit, culoarea ochilor poate influența calitatea vederii într-un mediu cu lumină scăzută. Potrivit cercetătorilor, persoanele cu ochi mai deschiși la culoare au o vedere mai bună atunci când lumina este mai mică. 

La originea acestei cercetări o găsim pe Kyoko Yamaguchi, expertă în antropologie în științe biologice. Ea și echipa sa au recrutat 39 de voluntari, unii cu ochi albaștri (25) și alții cu ochi căprui (14). Toată lumea a făcut un test de vedere de 30 de secunde într-o cameră în care luminozitatea a crescut treptat. Pentru autori, această experiență a făcut posibil să se afirme că ochii deschiși la culoare au rezultate mai bune în lumină slabă. 

Conform rezultatelor, voluntarii cu ochi albaștri au avut rezultate mai bune la test decât ceilalți. Kyoko Yamaguchi crede că această lucrare ar putea explica prezența ridicată a oamenilor cu ochi albaștri în țările nordice. În plus, ar valida ipoteza că aceste organe sunt mai degrabă un beneficiu biologic decât un efect secundar. 

Pentru antropolog, oamenii care trăiesc în țările nordice au nevoie de o vedere mai bună, mai ales pe întuneric, din cauza luminii mai slabe a soarelui și a zilelor mai scurte.
Nucu JALEA