Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Universitatea "Transilvania" din Brașov, la 75 de ani de existență

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2023 , ora 18.32
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Peste 100 de programe de licență în 18 facultăți și alte câteva zeci la masterat, peste 20.000 de studenți, dintre care câteva sute sunt străini, un corp profesoral solid și multe proiecte în dezvoltare cu mediul socio-economic. Plus peste 140.000 de absolvenți, care au dus, an de an, mai departe numele Universității Transilvania.

Sunt doar câteva lucruri cu care se laudă instituția de învățământ superior, la 75 de ani de existență.


Momentul aniversar a fost marcat astăzi, la Aula Universității, acolo unde au fost prezenți miniștri, dar și reprezentanți ai altor universități din țară și din străinătate, cu care Universitatea Transilvania are colaborări.

Că instituția brașoveană a crescut mult în ultiumul deceniu o confirmă chiar străinii:

„Am mai fost în Brașov în 2011, deci în urmă cu 12 ani și sunt chiar impresionat de modul în care s-au extins relațiile internaționale ale acesteia. De asemenea, orașul s-a extins foarte mult și este foarte frumos”,
a spus prof. Hiromasa Tanaka, reprezentant Universitatea Meisei, Tokio, Japonia.

De-a lungul anilor, Universitatea Transilvania a dezvoltat numeroase programe prin care încurajează și performanța, și creativitatea studenților.

Reprezintă doar o parte din ceea ce înseamnă spiritul Transilvaniei, ne spune masterandul Darius Cupu, care a fost șef de promoție la Drept, cu media perfectă:

“Sunt masterand la Universitatea Transilvania, avocat stagiar în Baroul Brașov și încă sunt implicat în concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, unde am trecut de primele două probe și mai am încă vreo trei. A fi student la Universitatea Transilvania este într-adevăr o stare de spirit, până la urmă, pe care ți-o dă orașul Brașov și întreaga comunitate universitară, prin tinerețe, efervescență, atât a studenților, cât și a cadrelor didactice. Cred că asta înseamnă să fii student la Brașov, să te bucuri de tot ce înseamnă orașul Brașov și de toate oportunitățile pe care ți le oferă Universitatea Transilvania”.


Este o universitate unică, a spus și fostul ministru al Educației și actual vicepreședinte al Senatului, Sorin Cîmpeanu:

“Este o universitate unică. Logo-ul «Fii în centru» centru se potrivește foarte bine. Este o universitate care a demonstrat că investește constant în calitatea educației și cercetării. Este o universitate care este un exemplu de bună practică din perspectiva parteneriatului cu mediul socio-economic, dar și cu autoritățile locale. Este, de asemenea, un exemplu din perspectiva internaționalizării”.


La ceas universitar, conducerea Universității a amintit nu doar realizările, dar și provocările pe viitor.

“Sunt multe provocări. Unele sunt de sistem, specifice învățământului superior. Nu știm cum va arăta finanțarea în anii care vin. Sunt foarte multe provocări, în special legate de procesul didactic. Ne dorim și cadre didactice mai bune, implicate în partea și în viața academică, dar ne dorim de asemenea și studenți mai buni. Dorim să continuăm procesul de modernizare. Îl vedem tot ca pe o provocare și ne dorim, așa cum spuneam, și mai mulți studenți străini. Credem că acest lucru poate să ducă la dezvoltarea universității”, a precizat rectorul Universității Transilvania, prof.univ.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.

Universitatea Transilvania din Brașov a fost înființată ca instituție de învățământ superior în anul 1948, la început fiind deschis „Institutul de Silvicultură din Brașov”. Ulterior, au fost înființate noi structuri, atât pe parte tehnică, dar și pe parte non-tehnică.

Numele de Universitatea Transilvania din Brașov l-a primit în 1991.

Citește și:

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații din Brașov - Radio Romania Brasov 93.3 FM

Adina Chirvasă